De 5 Redenen waarom je in de herfst en winter minder hard fietst dan in de zomer

Je hebt het ongetwijfeld al gemerkt: je fietst opeens minder hard... Nou, dit zijn daar de redenen voor!

wielerhelm bril

Niet dat het er heel veel toe doet, maar het zal je ongetwijfeld zijn opgevallen: met het lager worden van de temperatuur daalt ook het gemiddelde van je ritjes op Strava. Daar zijn allerlei (natuurkundige) redenen voor. We zetten ze op een rijtje!

1) De belangrijkste eerst: luchtweerstand

In de winter is het vechten tegen de bierkaai die 'dikke lucht' heet. Dat is niet zoiets als dikke botten, want het bestaat echt. En als je door dikkere lucht moet fietsen, heb je meer weerstand. Het verschil tussen zomer (25 graden) en winter (temperatuur iets boven vriespunt) kan wel 15 procent zijn.

In de herfst en winter bevat de lucht gewoon meer luchtmoleculen per kubieke meter dan in de zomer. Komt ook nog eens bij dat je minder beschutting hebt van bomen met bladeren langs de weg. Daar is niet tegenop te fietsen.

2) Dikkere kleding, ander materiaal

Het valt in het niet bij die toename van het aantal luchtmoleculen in de herfst en winter, maar je draagt ook meer kleding als je nu op de fiets stapt en dat zorgt logischerwijs ook voor meer weerstand. Daarnaast heb je misschien ook andere banden in de winter --> extra rolweerstand.

3) Je lichaam gebruikt de energie ergens anders voor

Ja, je lichaam laat je dus danig in de steek als je bij lagere temperaturen op de fiets stapt, want die verzameling botten en spieren (en vet) waar jij inzit, vindt het dus belangrijker om niet onderkoeld te raken en steekt daarom meer in energie in je kerntemperatuur op orde houden dan je snelheid op orde houden.

4) Natte wegen (en bladerpap)

In de herfst en winter is de kans zeer groot dat de weg nat is of nog erger: bezaaid met natte bladeren die een smerige pap worden. Ook dat zorgt allemaal weer voor meer weerstand en je remt (hopelijk) eerder en harder voor bochten. Al met al ook weer twee factoren die ervoor zorgen dat je snelheid lager ligt.

5) Ehh... tsja, hoort er toch ook bij: je bent minder in vorm

We kunnen er omheen draaien, maar dat doen we niet. Het is natuurlijk veel beter voor je ego om het op dikke lucht te gooien, maar feit is dat je waarschijnlijk ook wel wat minder in vorm bent dan in de zomer. Je fietst wat minder, dus je bent ook wat minder.

Met al deze redenen is het al met al dus nog een prestatie van formaat dat je überhaupt nog vooruit komt. Klasse!