Interview | Nibali: 'Ik zie de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wel zitten'

Na drie jaar Bahrain-Merida en twee seizoenen Trek-Segafredo is Vincenzo Nibali terug op het oude nest, terug bij Astana. Ondanks dat hij inmiddels 37 jaar oud is, is hij gebrand om volgend seizoen te laten zien dat hij het nog altijd in zich heeft om met de besten mee te kunnen.

Interview | Nibali: 'Ik zie de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix wel zitten'
  • Afbeelding van Vincenzo Nibali Vincenzo Nibali

Nibali vertelt tijdens een online gesprek dat hij zijn seizoen volgend jaar in de Ronde van Valencia begint. Of en welke klassiekers hij rijdt, moet hij nog zien. “Of ik de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix of Luik-Bastenaken-Luik rijdt, dat week ik nog niet”, legt hij uit. “De komende dagen gaan we bezig met het programma voor het komende seizoen.”

“Het management heeft wel ideeën daarover, maar omdat we nog niks definitief hebben besloten kan ik er ook niks over zeggen. De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zie ik wel zitten, maar die laatste wedstrijd zit ook weer dicht op Luik-Bastenaken-Luik, dus dat is wellicht niet zo goed te combineren.”

Momenteel is Astana op trainingskamp en Nibali vertelt dat hij goed op schema zit. “Elke dag voeren we het trainingsvolume op en we zijn ook bezig met het testen van materiaal, zoals de nieuwe tijdritfiets. So far, so good.”

Astana

Ondanks dat Nibali de afgelopen seizoenen voor Trek-Segafredo reed, is Astana natuurlijk niet echt een nieuwe ploeg voor hem. Hij reed van 2013 tot en met 2016 al voor de Kazakse ploeg en boekte toen grote successen. “Het is nu compleet anders. Er zijn behoorlijk wat jaren verstreken sinds ik voor het eerst bij Astana kwam. Het voelt voor mij als een nieuw avontuur.”

“Ik voel een grote verantwoordelijkheid en ga proberen mijn ervaring over te brengen op jonge renners in de ploeg en waar het kan advies te geven”, legt hij uit. “En er zijn natuurlijk een hoop andere namen bij gekomen. We hebben een hoop jonge renners in het team en ik ga proberen ze aan goede resultaten te helpen.”

“Ik wil een rol spelen in de wedstrijden die ik rijd, als leider van het team. Ik voel dat ik dat in me heb en ik train er nog altijd hard voor”, gaat Nibali verder. Over zijn programma en of en welke grote rondes hij gaat rijden, blijft hij op de vlakte: “Dat gaan we wel zien. Ik wil het seizoen vooral op een goed niveau beginnen.”

Tadej Pogačar

“De concurrentie is groter geworden de afgelopen jaren”, doelt hij op onder meer Tadej Pogačar. “Ik denk dat ik nog altijd bij besten kan zijn en ik wil dit seizoen zonder druk rijden en vooral genieten. Vanuit daar probeer ik goede resultaten neer te zetten.”

Nibali is onbetwist de beste Italiaanse renner van het afgelopen decennium. Niets ten nadele van hem natuurlijk, hij heeft een prachtig palmares, maar de hoogtijdagen van het Italiaanse wielrennen liggen al even achter ons te liggen. “Nouja, Filippo Ganna heeft nog olympisch goud gewonnen. Misschien hebben Italiaanse renners gewoon iets meer tijd nodig om zich te ontwikkelen, in vergelijking met anderen. Ik denk niet dat er iets mis is met het Italiaanse wielrennen.”

“Of ik nog een grote ronde kan winnen? Ik voel me goed en ik voel me fris, maar dat is echt niet makkelijk. Het is niet eenvoudig om iemand als Pogačar te verslaan. Mijn laatste twee seizoenen waren niet super, dus het is op dit moment van het jaar moeilijk te voorspellen hoe het seizoen gaat verlopen. Ik had natuurlijk wat pech de afgelopen jaren, wat maar weer eens bewijst dat alle puzzelstukjes op de juiste plek moeten vallen, wil je een grote ronde winnen.”

Nieuws
  • Cor Vos