Annemiek van Vleuten in Colombia: monsterrit van 256 kilometer (en al 20 dagen op een rij aan het fietsen)

Herstellen van een bekkenbreuk? Dat doet Annemiek van Vleuten op geheel eigen wijze...

annemiek van vleuten

Gisteren werd het nieuwe (zeer fraaie) shirtje van Movistar gepresenteerd. Daarin zien we Annemiek van Vleuten dus komend seizoen in rijden, maar voorlopig is ze nog even in het oude shirtje actief.

Terwijl de social mediakanalen van Movistar mooie filmpjes van Van Vleuten in het nieuwe shirtje lieten zien, werkte de olympisch kampioene van Tokio zich in het oude in het zweet in Colombia.

Daar is Van Vleuten namelijk traditiegtrouw neergestreken in de winterperiode en de bekkenbreuk die ze opliep in Parijs-Roubaix van oktober houdt haar daarbij niet tegen. Ze ging wat later dan ze gepland had, maar inmiddels kun je wel zeggen dat ze flink op stoom is geraakt.

Wie de Strava-app kent, heeft genoeg aan de blik op de bolletjes die je hieronder ziet. Voor wie de app niet (zo goed) kent: elk bolletje is een activiteit; hoe groter het bolletje, hoe langer de activiteit. Conclusie: Annemiek van Vleuten zit in Colombia al 20 dagen achter elkaar op de fiets, met zeer veel lange ritten erbij.

De bolletjestrui voor december zou wel voor Van Vleuten zij... | Beeld: Strava Annemiek van Vleuten

Die van gisteren spande (voorlopig) de kroon. In ruim zeven uur haspelde de Nederlandse 256 kilometer en 2670 hoogtemeters af. In de laatste honderd had ze het ook nog eens met een bijzonder hoge temperatuur af te rekenen: het kwik steeg naar 38 graden.

Een monsterrit in Colombia. | Beeld: Strava Annemiek van Vleuten

Om even een beeld te geven van hoe veel Van Vleuten fietst in Colombia: de twee dagen voor deze monsterrit werkte ze ook al ritten af van respectievelijk 181 en 160 kilometer (en een flink aantal hoogtemeters).

De dag daar weer voor werkte ze (samen met onder andere mannenprof Alvaro Hodeg) een zogenaamde HIT-training af. HIT staat voor High Intensity Training en bestaat uit intervallen die volle bak gaan.

Het belangrijkste nieuws van die dag was echter dat Van Vleuten weer op haar normale zadel zit. Door de bekkenbreuk reed ze lange tijd op een zachter zadel. Maar nu is ze dus echt helemaal hersteld.

Met de 20 dagen achtereen op de fiets is Van Vleuten er nog niet, want de komende drie dagen komen er nog zeker de nodige kilometers bij. De rit van 256 kilometer en die van de dag ervoor maakten namelijk onderdeel uit van een reis waarbij mensen zich konden opgeven om vijf dagen door de koffieplantages van Colombia te fietsen met Van Vleuten.

Die etappes zijn overigens niet 256 kilometer lang; dat doet Van Vleuten zichzelf helemaal zelf aan... Ze knoopte nog wat kilometers vast aan de ritten die zo'n 100 kilometer lang zijn. Twee dames die via de organisatie meereden met Van Vleuten volgden haar in dat doldwaze plan. Chapeau!

Pelotonpraat
  • Strava Annemiek van Vleuten