Bondscoach De Knegt legt uit waarom Nederland op WK veldrijden niet meedoet aan mixed relay: 'Had al snel in de gaten geen voltallige ploeg op de been te kunnen brengen' 

Een nieuw onderdeel op het WK, maar Nederland (de gedoodverfde winnaar) doet niet mee. Dat vraagt om uitleg...

gerben de knegt

De UCI pakt volgende week bij het WK veldrijden in het Amerikaanse Fayetteville uit met een nieuw onderdeel. In navolging van veel andere sporten - en het wegwielrennen en mountainbiken - organiseert het in Arkansas een mixed relay, waarbij zowel mannen en vrouwen van de elite als de beloften als de junioren ingezet kunnen worden.

Eigenlijk heerst Nederland in alle categorieën behalve de elite mannen en dus lag de titel voor het oprapen. Toch zegde Nederland af. Dat vraag om uitleg van bondscoach Gerben de Knegt. Die geeft hij in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad, waarin hij meteen begint met een correctie.

"We zeggen niet af. We doen gewoon niet mee en dat was al een tijdje zo gepland. Ik had al snel in de gaten dat ik geen voltallige ploeg op de been zou kunnen brengen. Te weinig animo."

Dat die animo er niet is, heeft er ook mee te maken dat het een test-event betreft en er dus eigenlijk geen officiële wereldtitel op het spel staat. Daarnaast stuurt Nederland vanwege de hoge kosten van de verplaatsing maar een kleine delegatie naar het WK in Fayetteville.

"Dat het om een test-event gaat, heeft meegespeeld bij onze renners. Met Lars van der Haar en Corné van Kessel heb ik slechts twee profs mee. Om te kunnen starten in de Mixed Team Relay, moest één van hen opgesteld worden en daar hadden ze beiden geen trek in, omdat ze geen meerwaarde zagen. Vergeet ook niet dat dit WK in Amerika een dure trip is voor de federaties. Dat heeft zeker ook een rol gespeeld in de samenstelling van onze selectie."

Toch wil De Knegt niet al te negatief doen over de discipline, maar hij vreest er na dit gemankeerde test-event voor. "In het mountainbike bestaat deze discipline al 25 jaar. Daar doet iedereen mee - ook de toppers, omdat er UCI-punten te verdienen zijn. Dat is hier niet het geval. Ik ben echt benieuwd hoeveel landen er met een strijdbare ploeg aan de start zullen verschijnen. Als het er maar drie of vier zijn, is dit event gedoemd om te mislukken."

Cyclocross
  • Cor Vos