Interview Dylan Groenewegen: 'Voor mijn gevoel zat ik bij Team Jumbo-Visma op een dood spoor'

Dylan Groenewegen verliet Team Jumbo-Visma afgelopen winter voor Team BikeExchange-Jayco. In Australische dienst is hij weer op het niveau van twee en drie jaar geleden. "Fysiek ben ik er weer helemaal klaar voor."

Groenewegen
  • Dylan Groenewegen Dylan Groenewegen

Groenewegen vertelt in gesprek met Wieler Revue dat de transfer naar Team BikeExchange-Jayco hem goed heeft gedaan. Hij vertelt het niet alleen, want de Amsterdammer staalt daarnaast ook van oor tot oor tijdens het vraaggesprek. Groenewegen beaamt dat hij toe was aan een nieuwe omgeving, aan een nieuwe start na een moeilijk 2021.

Achter de schermen heeft vooral het nieuwe fietsenmerk van Team BikeExchange-Jayco, Giant, een belangrijke rol gespeeld in de overstap, vertelt Groenewegen. "Zij kwamen naar ons toe en ik heb ook nooit met een andere ploeg gepraat. Waarom ze kwamen? Veel mensen in de wielerwereld zullen ook gezien hebben dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging."

"Laat ik wel vooropstellen dat ik snapte dat Team Jumbo-Visma voor een andere werkwijze ging, maar voor mijn gevoel zat ik daardoor wel op een dood spoor. De trigger van nieuwe kansen, een nieuwe ploeg en nieuwe motivatie had ik echt nodig. Vanwege de sportieve uitdaging, maar ook vanwege wat er allemaal gebeurd is. Het is echt een nieuwe start."

Met de nasleep van de valpartij van Fabio Jakobsen (onder meer met zijn negen maanden lange schorsing), problemen rondom de geboorte van zijn zoontje en het overlijden van opa Ko Zieleman werd 2021 een loodzwaar seizoen voor Groenewegen.

Na de vraag of het zijn plezier voor de sport heeft aangetast in 2021 blijft het even stil. "Dat vind ik een moeilijke vraag. Ik vind het fietsen heel leuk om te doen, ook vorig jaar. Maar ik geef toe dat ik het echte trainen en het tot het uiterste willen gaan op training nu meer heb dan vorig jaar."

De laatste zege van Groenewegen voor Jumbo-Visma

"Daar kon Jumbo weinig aan doen, want dat lag bij mezelf en de omstandigheden vorig jaar. Alles kwam samen. De vroeggeboorte van mijn zoontje, de schorsing, het overlijden van mijn opa… Over die laatste twee kon ik me redelijk heen zetten, maar zoiets slijt er toch in. Alles bij elkaar zorgde het er gewoon voor dat het ten koste ging van mijn trainingen. Dat is niet meer dan logisch, want bij zulke privéproblemen komt familie altijd boven de fiets te staan."

2022

Nu is Groenewegen weer helemaal terug. Hij start zijn seizoen volgende week in de Saudi Tour, waar hij direct wil toeslaan. Het uiteindelijke doel is de Tour de France en - hoewel nog niet over gesproken - heeft Groenewegen ook wel oren naar de Vuelta a España, die dit jaar in Utrecht start.

"Maar eerst de voorbereidingswedstrijden, want als ik vorig jaar iets heb geleerd dan is het wel dat er veel kan gebeuren in een seizoen. Fysiek ben ik er in elk geval klaar voor. Mijn conditie is zo goed dat ik weer in staat ben om te presteren op het allerhoogste niveau."

Onze dubbeldikke seizoengids ligt binnenkort in de winkels. Wilt u nou iedere editie van Wieler Revue op de mat ontvangen, sluit dan een abonnement af!

Het gehele interview met Dylan Groenewegen verschijnt begin februari in Wieler Revue #1! Verder vind je in de seizoensgids van Wieler Revue verhalen met onder anderen Jonas Vingegaard, Tobias Foss, Sander Kruis (commercieel manager Team Jumbo-Visma), Wout Poels, Tadej Pogacar en Taco van der Hoorn.

Magazine
  • Team BikeExchange-Jayco