De eerste etappekoersen van het wegseizoen! Saudi Tour en Ronde van Valencia: waar op tv en wie doen er mee? 

Het is nog geen World Tour, maar in februari zijn we blij met alles! Hieronder lees wie er meedoen, hoe laat en waar je het op tv volgt en wie de (Nederlandse) favorieten zijn.

saudi tour

Afgelopen week werd al in Mallorca gekoers, waar Tim Wellens z'n tradiotionele goede voorseizoensbenen liet zien, maar dat zijn een paar losse koersen waarbij geen algemeen klassement op tijd wordt opgemaakt. In de koersen die vanaf vandaag beginnen is dat anders.

Saudi Tour (dinsdag tot en met zaterdag)

De Saudi Tour werd in de huidige opzet pas eenmaal verreden, in 2020. Toen ging Phil Bauhaus er met de eindzege vandoor. Vorig jaar ging de door de ASO georganiseerde etappekoers niet door vanwege het coronavirus.

In de editie van 2022 krijgen de renners in de eerste rit meteen de meeste kilometers onder de wielen (198) én wacht er op 22 kilometer van de streep een gravel/zandstrook van maar liefst 7,5 kilometer lang. Waarschijnlijk zal de strook geen roet in het eten gooien voor de sprinters.

Sowieso wordt het een mooi weekje voor de snelle mannen want waarschijnlijk (de wind kan in de woestijn natuurlijk anders beslissen..) mogen zij ook nog aan de bak op donderdag en zaterdag. Op woensdag is er een aankomst voor de punchers met een klim van 1,7 kilometer voor de laatste vlakke 500 meter. Vrijdag wordt er echt geklommen met een klim van vier kilometer met percentages boven de 10 procent alvorens de aankomst wederom vlak is.

Vanuit Nederlands persepectief is het in de sprints uitkijken naar Dylan Groenewegen, die zijn debuut maakt voor BikeExchange-Jayco. Hij krijgt in de sprints onder andere concurrentie van Caleb Ewan, Fernando Gaviria en Danny van Poppel, die z'n eigen kans mag gaan omdat Sam Bennett toch niet zal deelnemen.

De klassementsmannen zijn dungezaaid in de zandbak. BORA-hansgrohe komt met een sterk collectief in de personen van Matteo Fabro, Lennard Kämna en de jonge Cian Uijtdebroeks. Oude vos Rui Costa staat aan het vertrek namens UAE. Wellcht is Andrea Bagioli (QuickStep) sterk genoeg om ook de vrijdagetappe te overleven. Ook Xandro Meurisse heeft al bewezen aardige klassementen te kunnen rijden.

Overige Nederlanders: Casper van Uden, Joris Nieuwenhuis, Tim Naberman (DSM), Jan Maas (BikeExchange), Sjoerd Bax (Alpecin-Fenix), Niki Terpstra (TotalEnergies) en Jeroen Meijers (Terengganu Polygon Cycling Team).

Je volgt de Saudi Tour van dinsdag tot en met vrijdag op Eurosport 2 of via de Eurosport Player. De uitzendingen beginnen dinsdag en woensdag om 12.00 uur en de finish is rond de klok van 13.30 uur. Op vrijdag moet je er een uurtje eerder bij zijn, terwijl je op donderdag juist pas om 13.30 moet inschakelen. Helaas is er zaterdag geen tv-uitzending omdat de Winterspelen dan bezig zijn. Om 17.30 uur is er wel een samenvatting op Eurosport 2.

Het profiel van de 'bergetappe' vrijdag. | Beeld: ASO

Ronde van Valencia (woensdag tot en met zondag)

De Ronde van Valencia werd vorig jaar vanwege corona eenmalig in april verreden en dat leverde sinds de koers in 2016 werd geherintroduceerd op de kalender meteen een atypische eindwinnaar op: Stefan Küng. Daarvoor was het steeds een goed klimmende renner die er met de eindzege vandoor ging (Poels, Quintana, Valverde, Izaguirre en in 2020 Tadej Pogacar).

Het ligt in de lijn der verwachtingen dat we dit jaar weer zo'n soort eindwinnaar krijgen. Op woensdag en met name vrijdag staan er namelijk zware ritten op het programma in Zuid-Spanje. Op de eerste dag wacht er na een heuvelachtige rit een uitsmijter in de vorm van een klim iets minder dan 5 kilometer aan 7 procent, waarna het nog 3,7 vlakke kilometers naar de streep is.

De rit van vrijdag is een echte bergrit met aankomst op een col van eerste categorie met een onverhard laatste deel - de laatste kilometer is weer geasfalteerd. De klim is 5,4 kilometer lang aan 8,4 procent; de helft daarvan is onverhard.

Met die twee ritten op het programma lijkt de strijd om de eindzege te gaan tussen mannen als Alejandro Valverde, Remco Evenepoel, Pello Bilbao, Aleksandr Vlasov, Jakob Fuglsang en Enric Mas. De Nederlandse klassementshoop is Wilco Kelderman.

In de andere drie ritten (donderdag, zaterdag en zondag) wordt het waarschijnlijk sprinten geblazen en daar is de Nederlandse hoop Fabio Jakobsen. Vanuit eigen land krijgt hij concurrentie van Cees Bol, Bram Welten en David Dekker.

Vanuit het buitenland is het uitkijken naar Giacomo Nizzolo, Juan Sebastian Molano, Alexander Kristoff en wellicht kan de snelle BORA-Brit Matthew Walls zich ook in de sprints mengen - met name die van donderdag, waar er toch ook wel een beetje geklommen moet worden.

Qua tv-uitzendingen is het een stuk minder ingewikkeld dan de Saudi Tour: ieder dag kun je vanaf 16.00 uur terecht op Eurosport 2 (en op de Player). De finish is telkens zo rond de klok van 17.30 uur.

Het profiel van de koninginnenrit op vrijdag. | Beeld: Ronde van Valencia

Overigens wordt van woensdag tot en met zondag ook nog de etappekoers De Ster van Bessèges gereden in Zuid-Frankrijk, maar die wedstrijd is niet op tv te volgen en laten we dus even voor wat-ie is. Met Richard Carapaz, Filippo Ganna, Michal Kwiatkowski, Bauke Mollema, Pascal Ackermann en Mads Pedersen staan er wel grote namen aan het vertrek.