HomeAchtergrondMatteo Trentin luidt de noodklok over 'verkeersjungle': 'Je weet nooit hoe je...

Matteo Trentin luidt de noodklok over ‘verkeersjungle’: ‘Je weet nooit hoe je thuiskomt, normaal of op je rug in een of andere ambulance’ 

Volgens Trentin wordt het steeds gevaarlijker op de weg voor fietsers. Daarom luidt hij de noodklok - en niet alleen voor zichzelf en z'n collega's.

Het ongeval van Egan Bernal waarbij hij ernstige rugkwetsuren opliep is slechts het meest recente voorbeeld van hoe gevaarlijk het op de openbare weg kan zijn voor wielrenners en fietsers. Eerder deed veldrijdsters Ceylin del Carmen Alvarado ook al haar zegje over haar ervaringen op de Belgische wegen.

Nu is het aan de altijd maatschappelijk betrokken Italiaan Matteo Trentin om de noodklok te luiden. Tegenover Cycling Weekly zegt hij dat het soms meer op een jungle lijkt als hij gaat trainen dan op een veilige trainingsomgeving.

“Het is een jungle en iedereen weet het. We worden daar elke dag opnieuw mee geconfronteerd. Elke keer als je gaat trainen, weet je niet hoe je thuiskomt: gewoon normaal of op je rug in een of andere ambulance. We moeten meer en meer zorg dragen voor onze wegen. Het wordt alleen maar erger, met meer auto’s en meer nerveuze mensen.”

Hij geeft een voorbeeld uit de praktijk over iets wat hij vaak meemaakt. “Ik kan al niet meer tellen hoe vaak een auto mij gepasseerd heeft om dan meteen rechtsaf te slaan. Of om tien meter verder hard te remmen voor een verkeersdrempel. Mensen stressen in de auto echt om niks. Als je ziet dat er veel fietser op de weg zijn, neem dan een extra vijf minuten tijd. Wees wat kalmer. Dat zou al helpen.”

De toekomst van z’n kinderen

De Italiaan zegt dat zeker niet alleen maar aan zichzelf. Hij denkt ook aan z'n eigen kinderen en andere mensen die gewoon op de fiets stappen om van A naar B te komen.

“Ik heb nu twee kinderen, maar niet veel mensen vinden het nog plezant om hun kinderen de weg op te sturen met de fiets. En wat gebeurt er dan in de toekomst? Het wielrennen moet daar echt mee bezig zijn.”

Trentin is betrokken bij de sport en het fietsen in het algemeen. Hij is actief in allerlei commissies en in die hoedanigheid gaat het ook vaak over veiligheid op de weg.

“Als ik overleg met de Italiaanse wielervakbond, dan praten we bijna nooit over onszelf. We hebben het dan vaak over waarom kinderen niet met hun fiets naar school of het park gaan. Of waarom een vrouw niet per fiets gaat shoppen of werken. Simpel: omdat ze bang zijn voor hun eigen leven.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

Meer zoals dit

📸 Visma – LAB onthult unieke podiumtrui, EF Education-EasyPost met retroshirt naar de Ronde

Vroeger koersten renners een heel jaar lang (of zelfs meerdere seizoenen) in hetzelfde shirt....

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...