Thomas De Gendt krabbelt op na overtraining: 'Ik voel dat ik opnieuw diep kan gaan'

De lach is terug bij Thomas De Gendt, die in 2021 een moeilijk seizoen kende. "Ik voel dat ik opnieuw diep kan gaan."

Gendt
  • Thomas De Gendt Thomas De Gendt

Vooral tijdens de Tour de France had De Gendt het moeilijk en haalde hij geen plezier meer uit de wielersport, zo vertelt hij tegen Het Nieuwsblad. "In die koers moet je je beste niveau halen en ik was slechter dan ik in jaren ben geweest. Als ze in de koers één keer demarreerden, lag ik eraf. Op training ging het nochtans dikwijls goed. Ik kon makkelijk vijf uur lang 300 watt trappen, maar hoge intensiteit was een probleem. Eén keer tien minuten aan 400 watt en ik zat kapot."

Het zijn de kenmerken van overtraining. Na het seizoen werd duidelijk dat De Gendt na 2020 veel te weinig rust had genomen "Ik ben blijven doortrainen, ook omdat ik voelde dat ik er steeds meer voor moest doen om competitief te zijn. Overtraining gaat samen met het mentale aspect. Als het niet loopt, ga je voor jezelf alles in vraag stellen."

"Eet ik te veel? Eet ik te weinig? Train ik te lang, te kort? Met te veel of te weinig intensiteit? Ben ik niet gewoon lui aan het worden in de koers? Die grinta kan je ook verliezen. Je stelt jezelf zoveel vragen waarop je geen antwoord vindt. Zo raak je mentaal op."

Samen met de ploeg kwam De Gendt tot de conclusie dat hij een lange periode vrijaf nodig had. "Ik ben mijn seizoen vorig jaar gestopt begin september. En pas in oktober ben ik opnieuw beginnen te fietsen. Trainen mag ik het niet eens noemen. Mijn coach Paul heeft gezegd: 'Ik laat je vijf weken met rust. Doe waar je zin in hebt, zolang je er zin in hebt.' Ik heb gefietst met de mountainbike, gravelbike, met de kinderen... Pas op 9 of 10 november heb ik mijn eerste schema's gekregen."

Op het trainingskamp in december betaalde De Gendt fysiek de tol enigszins van zijn lange vakantie, maar op de lange termijn heeft het 'm heel goed gedaan, verzekert hij. "Ik voel dat ik opnieuw diep kan gaan. Al moet ik er ook bij zeggen dat ik op stage geen goede ervaring had. Op een 20 minuten-test ben ik volledig opgeblazen na acht minuten. Ik heb nog twee minuten doorgereden, maar dat kwam niet in de buurt van mijn beste waardes ooit."

"Maar neen, ik maak me daar niet echt zorgen over. Vorig jaar had ik op dezelfde stage een ongelooflijk gevoel en reed ik in het seizoen als een vod. Wedstrijden zijn altijd anders dan training. Bovendien: Tim Wellens had precies hetzelfde probleem als ik en hij heeft ondertussen al gewonnen op Mallorca."