André van den Ende

Column | De allereerste wieler-mama-appelsap? Ik hoor heel duidelijk 'Tom Boonen' in een wereldhit

Onze redacteur is zo'n grote wielerfan dat hij zelfs al namen van (oud-)wielrenners in liedjes hoort... Hoor jij het ook?

André van den Ende

Er is een aantal tekenen dat erop duidt dat je redelijk wielerverslaafd bent. Bijvoorbeeld het commentaar van Bobbie Traksel trotseren en je leven een kleine week in het teken zetten van de Ronde van Valencia. Wielerwedstrijden kijken waarbij meer kamelen betrokken zijn dan toeschouwers (lees: de Saudi Tour) is misschien nog wel een beter voorbeeld.

Nu stond m'n leven natuurlijk niet echt in het teken van de Ronde van Valencia, maar ik zat wel likkebaardend voor de buis toen Fabio Jakobsen er met groots machtsvertoon z'n eerste overwinning van het seizoen boekte. We zijn weer begonnen! Hoe leuk ik cross ook vind, het blijft toch het kleine broertje van de wegkoersen.

Tussen het kijken naar de koers door zit ik zelf ook nog weleens op de fiets en in de wintermaanden speelt dat zich vooral binnen af - ik geef het begrip koukleum een nieuwe dimensie. Tijdens het Zwiften luister ik vaak naar de radio en ook daar openbaarde mijn wielerverslaving zich onlangs.

Ik hoorde de naam van een wielrenner in een nummer dat absoluut niet over wielrennen ging. Ik was de allereerste wieler-mama-appelsap op het spoor - voor de onwetenden: bij een mama appelsap hoor je een buitenlandse artiest Nederlandse woordjes zingen en dat is vaak behoorlijk grappig (bijvoorbeeld 'ik zat alleen in een vuile kameel' in het liedje Down Under van Men At Work).

Mijn wieler-mama-appelsap is misschien niet zó lollig, maar Camila Cabello zingt in haar wereldhit, alhoewel ze waarschijnlijk nog nooit van 'm heeft gehoord, steeds heel vrolijk de naam van Tom Boonen. Althans, dat hoor ík haar zingen. Nu is het de vraag of ik me bij de psycholoog moet melden met een wielerverslaving die zulke ernstige vormen aanneemt dat ik op de gekste momenten namen van oud-wielrenners hoor.

Oordeel zelf, vanaf 43 seconden, als het refrein begint, zingt ze bijna onophoudelijk de naam van Boonen. Je zou bijna zeggen: waarom wordt zij eigenlijk niet de opvolgster van Michel Wuyts bij Sporza?

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.