HomeAchtergrondInterview | Aike Visbeek over Biniam Girmay: ‘De Amstel moet hem liggen,...

Interview | Aike Visbeek over Biniam Girmay: ‘De Amstel moet hem liggen, maar ook in de sprint zit hij nog lang niet aan zijn max’

Biniam Girmay (21) is een van de meest opvallende renners van het goed presterende Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. De Eritreeër wordt alom gezien als de eerste Afrikaan die het écht tot de wereldtop gaat schoppen. Performance manager Aike Visbeek vertelt over hem.

“Hij is een winnaar. Een relaxte en fijne kerel om mee te werken, maar tegelijkertijd enorm gefocust”, opent de Noord-Hollander zijn verhaal. “Hij is verder bescheiden, een heel fijn persoon. Hij is heel dankbaar voor wat hij heeft en voor wat hij kan doen.”

En wellicht het belangrijkste: Girmay is ingeburgerd in het Belgische team. “Hij woont in Italië, spreekt zijn talen en heeft een open persoonlijkheid. Natuurlijk merk je soms dat hij uit een andere cultuur komt. Hij zei pas: ‘In Eritrea hebben we geen wifi of 4G. Wij praten nog echt met elkaar. Hier zit iedereen op zijn telefoon.'”

“Hij is zelden met zijn telefoon bezig als we aan het eten zijn of in de bus zitten”, vervolgt Visbeek. “Hij moet in Eritrea naar een dorpje toe voor een lokale internetwinkel om fatsoenlijk internet te hebben. Daaraan merk je dat er verschillen zijn tussen de Afrikaanse en Europese cultuur.”

“Dat maakt het soms ook moeilijk voor hem dat hij ver van huis is, want zijn familie zit in Eritrea. Hij is jong vader geworden en dan is het gewoon moeilijk dat je elkaar lang niet ziet, maar over het algemeen gaat hij daar heel goed mee om.”

Tweede op het WK voor beloften in Leuven

Vlaamse klassiekers

In nabesprekingen stelt Girmay zich nog weleens te nederig op, vindt Visbeek. “Hij vindt het moeilijk om zijn gedachten te uiten in een groep. Naar mij toe laat hij wel blijken als hij het er niet mee eens is, maar in de groep is dat minder het geval. Vooraf is hij mee en doet hij zijn zegje, maar na afloop zeggen wat niet goed ging, doet hij nog niet. Daarin zijn zeker Noord-Europeanen directer. Maar dat is ook niet erg.”

Dit seizoen zal Girmay aan de start staan van onder meer Milaan-Sanremo, de E3 Saxo Bank Classic en Giro d’Italia. Een gevarieerd programma dus. “Het is nog een beetje proeven van dit en proeven van dat. Hij verbaast ons ook nog regelmatig.”

“Ik denk dat hij zeker een renner voor de Vlaamse klassiekers kan worden en zijn. De Amstel Gold Race lijkt me ook een hele geschikte race voor Biniam. Dat zijn de eendaagse koersen waarnaar we kijken.”

Visbeek denkt dat Girmay ook in massasprints nog veel beter kan. “Qua sprinten is hij nog lang niet op het maximale van zijn kunnen. Op verschillende vlakken kan hij nog onwijs verbeteren. Denk aan krachttraining, maar ook qua voeding zit hij nog lang niet aan zijn max. Daarin zijn we nog stappen aan het zetten en die ruimte voor verbetering maakt het extra interessant natuurlijk.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

5 Redenen waarom de E3-Prijs stiekem de mooiste koers van het jaar is

Niks Strade Bianche, Roubaix of De Ronde... Onze redacteur is verliefd op de E3; en wel om onderstaande 5 redenen!

Wout van Aert blikt vooruit op E3: ‘Op mijn 28e maak ik stilaan deel uit van middenveld’

Morgen wordt met de E3 Saxo Bank Classic de 'mini Ronde van Vlaanderen' gereden,...

Kaden Groves wint eerste massasprint in Catalonië, Ide Schelling net naast podium

Na drie bergritten waren vandaag eindelijk de sprinters aan de beurt in de Ronde...

DSM-duo speelt het slim in Brugge-De Panne en verschalkt Wiebes: Pfeiffer Georgi wint

Het was in de Classic Brugge-De Panne niet zulk hondenweer als een dag eerder...

Meer zoals dit

Wout van Aert blikt vooruit op E3: ‘Op mijn 28e maak ik stilaan deel uit van middenveld’

Morgen wordt met de E3 Saxo Bank Classic de 'mini Ronde van Vlaanderen' gereden,...

Mannelijke teamgenoot vol lof over Van Vleuten: ‘Ze maakt veel meer uren dan ik’

Sinds jaar en dag staat Team Movistar bekend als een uiterst hecht gezelschap. Dat...

Wout van Aert: ‘Ik zit niet boven op de apenrots, zo werkt dat niet in onze ploeg’

Dylan van Baarle won al Omloop Het Nieuwsblad, Tiesj Benoot zegevierde in Kuurne-Brussel-Kuurne. Jumbo-Visma...