HomeAchtergrondInterview | Aike Visbeek over Biniam Girmay: ‘De Amstel moet hem liggen,...

Interview | Aike Visbeek over Biniam Girmay: ‘De Amstel moet hem liggen, maar ook in de sprint zit hij nog lang niet aan zijn max’

Biniam Girmay (21) is een van de meest opvallende renners van het goed presterende Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. De Eritreeër wordt alom gezien als de eerste Afrikaan die het écht tot de wereldtop gaat schoppen. Performance manager Aike Visbeek vertelt over hem.

“Hij is een winnaar. Een relaxte en fijne kerel om mee te werken, maar tegelijkertijd enorm gefocust”, opent de Noord-Hollander zijn verhaal. “Hij is verder bescheiden, een heel fijn persoon. Hij is heel dankbaar voor wat hij heeft en voor wat hij kan doen.”

En wellicht het belangrijkste: Girmay is ingeburgerd in het Belgische team. “Hij woont in Italië, spreekt zijn talen en heeft een open persoonlijkheid. Natuurlijk merk je soms dat hij uit een andere cultuur komt. Hij zei pas: ‘In Eritrea hebben we geen wifi of 4G. Wij praten nog echt met elkaar. Hier zit iedereen op zijn telefoon.'”

“Hij is zelden met zijn telefoon bezig als we aan het eten zijn of in de bus zitten”, vervolgt Visbeek. “Hij moet in Eritrea naar een dorpje toe voor een lokale internetwinkel om fatsoenlijk internet te hebben. Daaraan merk je dat er verschillen zijn tussen de Afrikaanse en Europese cultuur.”

“Dat maakt het soms ook moeilijk voor hem dat hij ver van huis is, want zijn familie zit in Eritrea. Hij is jong vader geworden en dan is het gewoon moeilijk dat je elkaar lang niet ziet, maar over het algemeen gaat hij daar heel goed mee om.”

Tweede op het WK voor beloften in Leuven

Vlaamse klassiekers

In nabesprekingen stelt Girmay zich nog weleens te nederig op, vindt Visbeek. “Hij vindt het moeilijk om zijn gedachten te uiten in een groep. Naar mij toe laat hij wel blijken als hij het er niet mee eens is, maar in de groep is dat minder het geval. Vooraf is hij mee en doet hij zijn zegje, maar na afloop zeggen wat niet goed ging, doet hij nog niet. Daarin zijn zeker Noord-Europeanen directer. Maar dat is ook niet erg.”

Dit seizoen zal Girmay aan de start staan van onder meer Milaan-Sanremo, de E3 Saxo Bank Classic en Giro d’Italia. Een gevarieerd programma dus. “Het is nog een beetje proeven van dit en proeven van dat. Hij verbaast ons ook nog regelmatig.”

“Ik denk dat hij zeker een renner voor de Vlaamse klassiekers kan worden en zijn. De Amstel Gold Race lijkt me ook een hele geschikte race voor Biniam. Dat zijn de eendaagse koersen waarnaar we kijken.”

Visbeek denkt dat Girmay ook in massasprints nog veel beter kan. “Qua sprinten is hij nog lang niet op het maximale van zijn kunnen. Op verschillende vlakken kan hij nog onwijs verbeteren. Denk aan krachttraining, maar ook qua voeding zit hij nog lang niet aan zijn max. Daarin zijn we nog stappen aan het zetten en die ruimte voor verbetering maakt het extra interessant natuurlijk.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Korte klimmetjes! Alles wat je moet weten over etappe 4: Duinkerke-Calais

Parkoers Dat Tourorganisatie ASO niet zomaar meer vijf vlakke ritten in de eerste fase van...

Van de vuistslag op Merckx tot Opi & Omi: dit waren de slechtste Tour de France-supporters ooit

De vuistslag van Eddy Merckx In 1975 jaagt Eddy Merckx op zijn zesde eindzege in...

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Wout van Aert rijdt in dienst over kasseien: ‘We gaan de gele trui niet verdedigen’

Jonas Vingegaard liet na de derde etappe al aan Deense media weten dat Wout...

Meer zoals dit

De strijd om groen: Keizer Sagan tegen Koning Van Aert

Als de sprint in Sonderborg een voorproefje was, dan mogen we ons de komende...

Interview | Richard Plugge: ‘Natuurlijk is Wout van Aert beter dan Mathieu van der Poel’

Micha Jacobs maakte voor onze collega's van Panorama een lijvig interview met Jumbo-Visma-directeur Richard...

Tour | Fabio Jakobsen dankt 85-jarige wonderdokter Cor: ‘Hij kreeg mijn spieren weer aan de praat’

Het verhaal van Fabio Jakobsen en zijn fenomenale comeback na z'n horrorcrash in Polen...