Giro | 'Biniam Girmay waarschijnlijk niet meer van start in elfde etappe' 

De champagnekurk lijkt de Eritreër duur te komen staan. De foto met het ooglapje ziet er niet hoopgevend uit.

biniam girmay

Biniam Girmay kende eerder vandaag na het winnen van Gent-Wevelgem een nieuw hoogtepunt in z'n nog prille loopbaan: hij versloeg niemand minder dan Mathieu van der Poel in de sprint van de tiende Giro-etappe.

Maar daarna sloeg bij de podiumceremonie het noodlot toe: hij kreeg bij het ontkurken van de champagnefles de kurk in z'n oog.

Op het eerste gezicht leek er niet zoveel aan de hand, want Girmay ging door met de viering, spoot nog wat champagne en lachte nog. Dat lachen is hem inmiddels vergaan, want hij bleek er toch wel last van te hebben. Zodanig last dat hij naar het ziekenhuis ging.

De Belgische wielerjournalist Renaat Schotte zag hem om tien voor half negen het ziekenhuis verlaten met een ooglapje voor en meldt dat het onwaarschijnlijk lijkt dat Girmay morgen aan de start staat voor de elfde etappe.

Update I

De ploegarts van Intermarché-Wanty-Gobert heeft wat duidelijkheid gegeven over de aard van de oogblessure van Girmay. "Na de ceremonie kon Girmay niet meer zien. We zijn meteen naar het ziekenhuis gegaan en hij bleek een bloeding in de voorste oogkamer te hebben. Zo'n bloeding is niet bedreigend voor het oog zelf, maar het is belangrijk dat dit wordt opgevolgd", aldus Piet Daneels.

Voorts zegt Daneels dat Girmay inmiddels z'n zicht weer terug heeft. De ploeg neemt later vanochtend een definitief besluit over het al dan niet starten van de Eritreër.

Update II

Helaas, helaas! Renaat Schotte had het bij het rechte eind en Biniam Girmay is niet meer van start gegaan in de elfde etappe.

Etappe vandaag

De elfde etappe van de Giro is op papier een sprintersrit, maar zo her en der wordt er gewag gemaakt van kans op waaiers omdat de wind het grootste deel van de etappe schuin in de rug staat - al gaat het niet heel hard waaien.