Van spierbonk tot 'mager mannetje', gouden baanwielrenner staat voor eerste échte test op de weg: Matthijs Büchli start dinsdag in Le Samyn

Matthijs Büchli begint dinsdag aan de reis naar zijn ultieme droom: ooit een Touretappe winnen.

matthijs büchli

Na het olympisch goud in Tokio met de teamsprinters wilde Matthijs Büchli het over een andere boeg gooien: een transformatie tot wegwielrenner. Dat is geen sinecure voor iemand als Büchli, die als baansprinter meer wegheeft van een bodybuilder dan wat wij associëren met wielrennen op de weg. Maar hij droomt ervan ooit een Touretappe op zijn naam te schrijven.

Dat is natuurlijk nog ver weg, maar Büchli heeft de eerste stappen gezet. Eind vorig seizoen startte hij namens BEAT Cycling al in de Ronde van Drenthe en de Ster van Zwolle - in Zwolle werd hij 87ste, in Hoogeveen finishte hij niet.

Maar dit seizoen zet hij alles op de weg. Na wat voorbereidingskoersjes op Mallorca, en natuurlijk heel veel trainen, staat hij dinsdag voor z'n vuurdoop in een allesbehalve misselijke koers: Le Samyn, die soms de Waalse Parijs-Roubaix wordt genoemd. De koers kent oud-winnaars als Niki Terpstra en Arnaud Démare.

Büchli verschijnt bij BEAT Cycling samen met Nederlanders Vincent Hoppezak (ook een baanwielrenner, maar dan op de de duuronderdelen), Sven Burger, Stijn Daemen, Bram Dissel en de Belgen Jordy Bouts en Jente Boons.

Op de Instagram-post hieronder van vier weken geleden zie je dat Büchli al aardig gevorderd is in zijn transformatie als je de foto vergelijkt met de headerfoto hierboven uit z'n baantijd. Hij doet ook uit de doeken hoeveel hij nu weegt: 84 kilo.

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Nieuws
  • Cor Vos