Tokio | Büchli over straf: 'Dat was een onterecht besluit, dat maakt het extra zuur'

Matthijs Büchli werd in 2019 wereldkampioen op de keirin en gold op de Olympische Spelen als een van de kanshebbers voor goud. Het draaide uit op een grote deceptie voor de Haarlemmer.

Büchli

Het keirintoernooi van Büchli kort samengevat: in de eerste ronde moest Büchli herstarten na een valpartij, na de herstart plaatste hij zich voor de volgende ronde, Büchli werd echter teruggezet omdat hij iemand zou hebben afgesneden en in de herkansing had hij niet genoeg meer over om zich te plaatsen voor de volgende ronde. "De eerste rit was inkomen", vertelde Büchli vervolgens tegen de NOS. "Voor de herstart dacht ik: vol gas en laten zien wat ik kan. Ik was blij omdat ik door was, maar toen hoorde ik dat ik werd teruggezet."

Büchli weet dan eigenlijk al dat het moeilijk gaat worden om nog door te gaan. "Net als gisteren op de sprint is het schema gewoon ruk. Het is niet te doen als je zo weinig rust krijgt. Ik wist gewoon: nu ben ik de lul. Ik heb gevochten met wat ik nog in me had, maar dat was niet veel meer." Büchli was het daarbij niet eens met zijn straf, die hij kreeg omdat hij het sprintersvak opzocht terwijl dat volgens de jury nog niet mocht. "Ik keek nog of ik er voorbij was. Ik dacht: ik moet voorbij Jack Carlin en dan pas het vak in. Dat deed ik ook. Het is gewoon een onterecht besluit en dat maakt het extra zuur."

"De keirin is altijd een beetje dringen", ging de Haarlemmer verder. "Er zijn een paar duidelijke regels. Je gaat niet in het sprintersvak als nog iemand naast je zit, maar dat deed ik ook niet. Dan heb je ook de interpretatieregels. Als je iemand afsnijdt dan kun je iemand terugzetten, maar volgens mij heb ik niemand afgesneden." Zodoende eindigt het toernooi van Büchli in mineur, nadat eerder ook zijn vriendin Laurine van Riessen een domper kreeg te verwerken op de keirin. "Dat was een zware dag en heeft energie gevreten, maar dat heeft niets te maken met wat er vandaag is gebeurd. Ik was ook gewoon goed in vorm. Na die herstart ga ik vanaf de kop door, maar dan word je teruggezet. Dan heb je nog vijf minuten om je die kant op te sleuren. Het zat gewoon niet mee."