Andrei Tchmil in indringend telefoongesprek met Johan Museeuw vanuit oorlogsgebied: 'Ik weet niet of ik er morgen nog ben'

Een indrukwekkend verhaal over een oud-wielrenner in oorlogsgebied.

andrei tschmil johan museeuw

Andrei Tschmil won als Belg in 2000 de Ronde van Vlaanderen en schreef in z'n roemrijke loopbaan ook Parijs-Roubaix op z'n naam, maar hij werd geboren in de Sovjetunie en beschikt nu over de Oekraïense en Moldavische nationaliteit - in dat laatste land was hij in 2006 minister van Sport.

Hij en Johan Museeuw waren in de jaren '90 grote rivalen nadat eerstgenoemde vertrok bij GB-MG, waar Museeuw kopman was, en bij Lotto voor eigen kans ging rijden.

Maar die rivaliteit bleef beperkt tot in de koers - en een beetje in de garage dus, zoals je in het artikel dat hierboven staat kun lezen. De twee hielden na hun loopbaan contact en Museeuw ontving recent een indringend telefoontje van zijn oude rivaal. Tschmil zit bijna op de frontlinie en maakt zich grote zorgen, zo veltelt de Leeuw van Vlaanderen in een Facebook-video.

"We hebben vroeger veel oorlogen uitgevochten op de fiets, maar nu zit ik middenin een oorlog, zei Andre me. Ik woon op het grensgebied op 100 kilometer van waar gevochten wordt. En ze schuiven op."

Tschmil is volgens Museeuw niet van plan te vluchten voor het geweld. "Hij zei dat hij zijn vrouw en hun zoontje van één jaar oud weggestuurd heeft naar Roemenië om hen te beschermen, maar dat hij zelf daar gaat blijven: Ik ga vechten. Ik ga het verdedigen."

Het telefoongesprek werd beëindigd met een emotionele afscheidsgroet van Tschmil. "Johan, ik wou je nog eens horen. Ik weet niet of ik er morgen of overmorgen nog ga zijn. Ik hoop het wel, maar ik geef je een grote kus."

Hieronder bekijk je de hele video van Museeuw, waarin de Belg zelf zegt dat het gesprek grote indruk om hem heeft gemaakt.

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.