Team Jumbo-Visma geeft demonstratie in Parijs-Nice: Laporte als eerste over de streep voor Roglic en Van Aert

Team Jumbo-Visma heeft met een daverende coup Parijs-Nice in de eerste rit al naar hun hand gezet. Christophe Laporte boekte zijn eerste overwinning namens de ploeg.

Laporte
  • Christopher Laporte Christopher Laporte

De beginfase van de eerste etappe in Parijs-Nice was enigszins onrustig. Een aantal ploegen probeerde waaiers te trekken, maar de wind stond net niet stevig genoeg. Op een gegeven moment trok het peloton weer noordelijker, waarna het gevaar van waaiers helemaal verkeken was. In het vervolg van de rit gingen Frederik Frison, Yevgeniy Fedorov en Alexis Gougeard ten aanval.

Het drietal zou nooit kans maken op de zege, want vooral door het beulswerk van Team Jumbo-Visma werden de drie renners ruim van tevoren teruggepakt. Onder anderen Rohan Dennis en Mike Teunissen deden uitstekend werk in de finale, waar nog een klimmetje van 1,2 kilometer aan zo'n zes procent lag op zeven kilometer van de meet. Op die helling trok Nathan Van Hooydonck nog eens vol door met Laporte, Van Aert en Roglic in zijn wiel.

Vervolgens nam Laporte over en niet veel later versnelde ook Van Aert nog eens. Enkel Florian Sénéchal kon het drietal van Team Jumbo-Visma volgen, maar ook de Fransman van Quick Step-Alpha Vinyl kraakte uiteindelijk toen Van Aert met Roglic verder ging. Laporte wist nog wel aan te haken, waarna de drie van Team Jumbo-Visma los wisten te komen en in een soort ploegentijdrit naar de streep reden.

Uiteindelijk mocht Laporte als eerste over de streep komen van de twee kampioenen. In het peloton achter het ontketende drietal van de Nederlandse ploeg was weinig samenwerking, waardoor concurrenten van Roglic - zoals de Yates-broers, Vlasov en Almeida - ook een kleine halve minuut aan hun broek hebben gekregen met het oog op het algemeen klassement.

Nieuws
  • Cor Vos