McNulty zegeviert in vijfde rit Parijs-Nice, Roglic neemt leiderstrui over van Van Aert

Brandon McNulty de dagzege, Primoz Roglic neemt de gele leiderstrui over.

McNulty
  • Primož Roglič Primož Roglič
  • Brandon McNulty Brandon McNulty

Na de tijdrit wachtte het peloton een overgangsrit/heuveletappe. Er ontstond dan ook een omvangrijke kopgroep met daarbij onder anderen Brandon McNulty, Valentin Madouas, Harm Vanhoucke, Franck Bonnamour en Matteo Jorgensen. Ze kregen een ruimte voorsprong en het wachten op de beslissing was vooral op de scherprechter van de dag: de Col de la Mure (7,7 kilometer aan 8,8 procent).

Liefst achttien renners begonnen niet aan de vijfde etappe in de Franse rittenkoers. Onder anderen Dylan Groenewegen, Matteo Trentin en Gino Mäder moesten de strijd staken. Op de Col de la Mure kwam McNulty vooraan als beste vluchter bovendrijven. De Amerikaan van UAE Team Emirates sloeg na een aanval direct een groot gat en soleerde vervolgens zonder dat het nog spannend werd naar de dagzege.

In het peloton was de grote vraag: wat zou leider Wout van Aert van plan zijn? Op die vraag volgde snel een antwoord, want al vroeg in de klim liet de Belg zich uitzakken en werd duidelijk dat hij niets wilde forceren. Ondertussen kende ook Steven Kruijswijk een mindere dag, waardoor Rohan Dennis de enige helper van Roglic was in de groep met favorieten.

Door de aanwezigheid van de Australiër werd er amper aangevallen door favorieten. Enkel Guillaume Martin probeerde iets te laten zien, maar de Fransman waaide op het laatste klimmetje van de dag vanzelf weer terug. Daarop probeerde INEOS Grenadiers-renners Daniel Félipe Martínez tijd terug te pakken.

De Colombiaan zag zijn kans schoon nadat Dennis moest lossen en Roglic alleen kwam te zitten. De Sloveen leek even een mindere indruk te maken, maar Roglic reed het gat uiteindelijk vrij gemakkelijk weer dicht en neemt daardoor de gele trui over van ploegmaat Van Aert.

Nieuws
  • Cor Vos