Bescheiden Biniam Girmay voor terugkeer naar Afrika: 'Ik hoef niet zo nodig de beroemde jongen te zijn. Wielrennen en winnen, daar houd ik van'

Voor hij naar z'n vrouw en kindje in Afrika ging, spraken we revelatie Biniam Girmay. Over de plotselinge roem, trainen in Afrika en hij heeft heel mooie woorden voor z'n Nederlandse ploegleider Aike Visbeek.

biniam girmay

Het is een wielersprookje dat z'n weerga niet kent: de pas 21-jarige Biniam Girmay won zondag als (zwarte) Afrikaan een wielerklassieker. En dat terwijl de Eritreër in eerste instantie niet eens aan de start zou zou staan.

Ploeggenoot bij Intermarché Taco van der Hoorn sprak al mooie en opvallende woorden over hem; Girmay had geen idee van het parkoers van de voorjaarsklassiekers in Vlaanderen.

Gistermiddag sprak ook Girmay zelf met de verzamelde pers. Met een glimlach van oor tot oor stond hij de pers te woord, met z'n Nederlandse ploegleider Aike Visbeek vaderlijk naast 'm.

"We hebben zondag na de race een fles champagne gedronken en daarna heb ik heel goed geslapen. Ik heb 1000 berichten op m'n telefoon die ik nog moet bekijken. Misschien wel meer. Het is een gekkenhuis, met al die media ook."

'Bini' weet dat het erbij hoort, maar van hem hoeft al die (media-)aandacht niet per se. "Ik hoef niet zo nodig de beroemde jongen te zijn. Wielrennen en winnen, daar houd ik van, maar al die camera's en fotografen... Vanaf nu heb ik wel een probleem denk ik, haha."

Girmay start zondag niet in de Ronde van Vlaanderen, maar gaat terug naar huis, naar z'n vrouw en z'n jonge kindje. "Ik ben al heel lang van huis. Dit succes wil ik graag vieren met de mensen thuis. Het hele vliegveld zal vol staan als ik aankom, maar ik ik wil natuurlijk vooral m'n familie zien. Ik heb m'n vrouw al kort gesproken. Ze heeft de hele race zondag gezien en moest heel hard huilen van geluk."

Girmay denkt niet dat dit succes hem zal veranderen. Hij weet dat hij de eerste zwarte Afrikaan is die zo veel succes heeft op de fiets. "Maar ik zie mezelf niet als rolmodel. Ik ben nog steeds dezelfde persoon als voor zondag. Het is wel leuk dat de grote renners in het peloton me het allemaal zo gunnen en zeggen dat dit belangrijk is voor het wielrennen. Ik voel de druk nu ook wel."

De jonge Eritreër gaat dus terug naar z'n land om z'n gezin te zien, maar ook om te trainen voor de Giro. "Waar ik woon, ligt op 2400 meter hoogte. Ik hoef dus niet naar de Teide voor een hoogtestage. Soms rijden er in een koffieritje wel 20 man met me mee. Dat kan makkelijk, het is verkeer is veel minder druk dan hier. In de Giro is etappewinst het eerste doel.

Mooie woorden voor ploegleider Aike Visbeek

Die doelen worden bij Intermarché-Wanty-Gobèrt voor hem uitgestippeld door performance manager en ploegleider Aike Visbeek. De Nederlander is belangrijk voor Girmay. Zeker in de Vlaamse koersen was dat wel heel letterlijk het geval.

"Hij is mijn weg hier. Ik kende de wegen totaal niet, dus als links, dan ging ik links en als hij zei rechts dan ging ik rechts. Van start tot finish heb ik naar hem geluisterd."

Visbeek kwam zelf ook nog even aan het woord in de persmeeting: "Na z'n vijfde plaats in de E3 dacht ik dat er wellicht iets moois in zou kunnen zitten in Gent-Wevelgem. Daarom hebben we in samenspraak besloten 'm aan z'n programma toe te voegen. Het is mooi om te zien hoe de ervaren jongens in de ploeg zich over hem ontfermen. Het is een sprookje, maar wel een sprookje dat is bewerkstelligd door heel hard werken."