Parijs-Roubaix doet ieder jaar letterlijk heel wat stof opwaaien. Wij hebben nog steeds kippenvel van de prachtige solo van Dylan van Baarle vorig jaar en zijn razend benieuwd hoe de koers dit jaar zal verlopen.
Maar er is meer dan de waan van de dag. Parijs-Roubaix is een koers met een zeer interessante geschiedenis en wordt verreden in een van de armste en op het eerste gezicht een van de meest troosteloze regio's van Frankrijk.
Een historicus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen plaatste daar vorig jaar een mooi draadje over op Twitter. Hij legt uit hoe Parijs-Roubaix werd wat het nu is en hoe de koers veel meer is dan een koers.
Toen ik nog wel eens naar de NOS keek had Maarten Ducrot het altijd over een helikopter waar de kasseien uit gegooid zouden zijn. Het flauwe grapje gaat voorbij aan wat het echt is: een samenbindende factor in Noord-Frankrijk. pic.twitter.com/Wlvi0ovsOn
— Arjen Dijkstra (@afbdijkstra) April 17, 2022
Pas na WOI kreeg de Hel van het Noorden een flinke hoeveelheid kasseienstroken, maar vanaf de jaren zestig verdwenen die weer: onder het asfalt.
Omdat #ParisRoubaix inmiddels naam had gemaakt als kasseienklassieker zocht de organisatie steeds naar bijzondere stroken. pic.twitter.com/qhaE71wT0I
— Arjen Dijkstra (@afbdijkstra) April 17, 2022
Ze zorgen ervoor dat de stroken in conditie blijven, zonder dat het echte museumstukken worden.
Ze geven onderwijs, helpen elkaar en zorgen ervoor dat de oude wegen niet verloren gaan.(Bekijk beide foto's maar eens goed). pic.twitter.com/MotjCWVZP3
— Arjen Dijkstra (@afbdijkstra) April 17, 2022
Ik ben er klaar voor in ieder geval! pic.twitter.com/6X3HxL7ta9
— Arjen Dijkstra (@afbdijkstra) April 17, 2022
Arjen Dijkstra promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en is in het dagelijks leven directeur van het universiteitsmuseum. Z'n expertise is onder andere 'Wetenschap en de samenleving', waar dit verhaal over Parijs-Roubaix wel enigszins in past. Daarnaast is hij ook een fanatiek fietser - zo reed hij met wat vrienden al eens alle etappes uit de eerste Tour de France.
Beeld: Cor Vos
- Cor Vos