Historicus geeft mooi 'college' over de geschiedenis van Parijs-Roubaix: 'Geeft samenhang, zelfvertrouwen aan een van de meest rauwe regio's van Frankrijk

Parijs-Roubaix is een schitterende wielerkoers maar het is veel meer dan dat! Een interessant verhaal van een historicus over de geschiedenis van de wedstrijd en de rol als verbindende factor in een Franse regio die het moeilijk heeft.

mathieu van der poel

Parijs-Roubaix doet ieder jaar letterlijk heel wat stof opwaaien. Wij hebben nog steeds kippenvel van de prachtige solo van Dylan van Baarle vorig jaar en zijn razend benieuwd hoe de koers dit jaar zal verlopen.

Maar er is meer dan de waan van de dag. Parijs-Roubaix is een koers met een zeer interessante geschiedenis en wordt verreden in een van de armste en op het eerste gezicht een van de meest troosteloze regio's van Frankrijk.

Een historicus verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen plaatste daar vorig jaar een mooi draadje over op Twitter. Hij legt uit hoe Parijs-Roubaix werd wat het nu is en hoe de koers veel meer is dan een koers.

Arjen Dijkstra promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en is in het dagelijks leven directeur van het universiteitsmuseum. Z'n expertise is onder andere 'Wetenschap en de samenleving', waar dit verhaal over Parijs-Roubaix wel enigszins in past. Daarnaast is hij ook een fanatiek fietser - zo reed hij met wat vrienden al eens alle etappes uit de eerste Tour de France.

Beeld: Cor Vos