Interview | Jelle Vanendert: 'Gilbert is de persoon er niet naar om de boel de boel te laten, hij zal blijven zoeken naar manieren om de wereldtoppers te verslaan'

Philippe Gilbert zal zondag zijn laatste Luik-Bastenaken-Luik rijden.

Gilbert
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Eerder dit jaar haalde Wieler Revue herinneringen op met Jelle Vanendert. In de jaren dat ze samen rijden geldt Vanendert als klankbord. Als de persoon waarbij Gilbert zijn eerste emoties kan afreageren. "Ik ben een rustig persoon, Philippe iemand die meteen alles zegt. Ik probeerde voor een middenweg te zorgen. Dat een ergernis ter sprake kwam, maar op een rustige manier."

"Zo’n iemand heeft iedere renner nodig, zeker iemand van wie zoveel wordt verwacht. Naar de buitenwereld lijken toppers zelfzeker, maar ook zij hebben hun twijfels. Al probeerde Gilbert die twijfels uit te sluiten. De dag voor de koers moest alles klaarliggen en klaar zijn."

"Als hij voorbereid was, kon hij het loslaten en relaxed naar een koers toeleven. Maar zijn benen moesten wel vrijdag geschoren zijn, zeg maar. Dat kon niet een dag voor de koers gebeuren, want dan moest hij niet te veel te doen hebben."

Nu het einde van Gilberts carrière nadert, heeft hij weleens contact met Vanendert hoe het is gestopt te zijn. "Ja, daar hebben we wel over gepraat. Maar ook over het seizoen 2022. Uiteindelijk is het voor hem ook een beetje een vraagteken hoe goed hij gaat zijn. De voorgaande twee seizoenen gingen niet naar wens, maar hij vertelde beter te zijn dan in 2020 en 2021."

De voorbije koersen hebben aangetoond dat Gilbert niet meer meekan met de allerbeste renners. "Hij zit nog altijd met de nieuwe generatie die een pak beter lijkt dan de generaties ervoor. Maar ondanks zijn 39 jaar is Gilbert er de persoon niet naar om de boel te laten voor wat het is. Hij zal blijven zoeken naar manieren om de wereldtoppers te verslaan."

Magazine
  • Cor Vos