Thomas Dekker kritisch op handelswijze Team Jumbo-Visma: 'Ze hadden Dumoulin vooraf al in bescherming moeten nemen'

Thomas Dekker vindt de verwachtingen van het grote publiek rondom Tom Dumoulin niet realistisch.

Dumoulin
  • Afbeelding van Tom Dumoulin Tom Dumoulin

In de podcast Live Slow, Ride Fast geeft Dekker zijn bespiegelingen voor de komende Giro d'Italia. En dan vooral over of Tom Dumoulin mee kan strijden om de bovenste plekken. "Iedere Nederlandse wielerliefhebber gunt het Dumoulin. Er heeft veel tegengezeten, hij is niet altijd blij geweest op de fiets. Maar zeker op rondegebied is hij intrinsiek de renner met de meeste klasse in Nederland."

Toch denkt Dekker niet dat Dumoulin kan meedoen om de podiumplekken. "50.000 meters klimmen. Ik zie het echt niet gebeuren. Ik hoop het van harte, maar om drie weken lang te presteren met alles wat hij in zijn rugzak heeft, denk ik dat het een moeilijk verhaal gaat worden."

Toch hoopt Team Jumbo-Visma met Dumoulin een gooi te doen naar een mooie eindklassering in Italië. Dekker snapt niet dat de ploeg de druk niet eerder heeft weggenomen. "Het is een vraag die me bezighoudt: hadden ze dit van tevoren niet een beetje anders moeten aankleden? Ik vind dat ze er beter mee moeten omgaan."

"Voor de buitenwereld duidelijk maken dat ze het écht dag per dag bekijken. Nu ga je iedere dag kijken en hoop je dat hij er niet doorheen zakt, maar de druk van tevoren een beetje wegnemen was beter geweest. Maar we hebben ook gezien dat hij niet in de meest slimme ploeg zit qua communicatie."

Dekker geeft ook aan wat hij had gedaan als hij in de schoenen van de ploegleiding had gestaan. "Geef één groot interview bij de NOS, of pik er een krant uit. Of weet ik veel wat. Je legt kwetsbaar uit dat het een groot vraagteken voor je is. Hij deed een interview met WielerFlits, maar daarin was hij geïrriteerd. Hij reageerde niet relaxt op de vragen. Mensen mogen alles vragen en het is ook niet dat niemand het hem gunt."

"Natuurlijk mag je verwachtingen hebben, maar het is niet realistisch in drie weken koers met deze gebrekkige voorbereiding. Top 10 misschien wel, maar het podium is dat niet. De hoop wordt natuurlijk ook gevoed doordat mannen als Pogacar en Roglic er niet bij zijn, maar ik denk dat de ploeg hem vooraf al beter in bescherming had moeten nemen."