Belg Ben Hermans heeft last van long covid: 'Zo nu en dan zit er een goede training tussen, maar daar betaal ik dan ’s nachts en de dag erna de tol voor'

Best een heftig verhaal van de Belg van Israel-Premier Tech.

ben hermans
  • Ben Hermans Ben Hermans

Inmiddels heeft driekwart van de profwielrenners wel het coronavirus onder de leden gehad. Fernando Gaviria, op dit moment actief in de Giro, werd al drie keer besmet. Ook Peter Sagan heeft een dubbele besmetting achter de rug. Oud-wielrenner Filippo Pozzato was er dan weer behoorlijk ziek van en is streng voor zichzelf.

Ben Hermans, de 35-jarige Belg van Israel-Premier Tech raakte besmet in het begin van het seizoen. Dat viel aanvankelijk nog wel enigszins mee, maar hij kreeg te maken met het spookbeeld van veel mensen, en al helemaal van wielrenners: long covid. De ziekte waarbij je na lange tijd nog steeds te maken hebt met (soms zware) naweeën van het virus.

Tegen de Vlaamse krant Het Nieuwsblad doet hij z'n verhaal. "Het is niet zo dat ik acuut ziek ben, maar de aanhoudende vermoeidheid speelt me al maanden parten. Ik heb al verschillende dokters opgezocht in de zoektocht naar een oplossing. Maar niemand heeft een pasklaar antwoord klaar."

"Er is niet veel over bekend over langdurige covid omdat het een nieuw gegeven is. Er bestaat ook geen medicatie. Het enige wat je kan doen is afwachten en hopen dat je lichaam vroeg of laat de ommekeer maakt."

In maart startte hij nog wel in Settimana Coppi e Bartali, maar dat was tegen beter wet in en werd dus ook geen succes. "Maar van zodra ik een stevige inspanning twee dagen na elkaar doe, gaat het mis. Dan moet ik kansloos lossen. Tja, dan heeft het voorlopig geen zin om aan koersen te denken."

Bloedwaarden wel oké

Ook tijdens trainingen ervaart Hermans dat. "Zo nu en dan zit er een goede training tussen, maar daar betaal ik dan ’s nachts en de dag erna de tol voor. ’s Nachts voel ik me ellendig en daags nadien ben ik zelfs van een uurtje losrijden al helemaal kapot. Dan is alles teveel gevraagd, zelfs doodnormale dingen zoals op de kinderen letten. Het is bizar, want mijn bloedwaarden zijn wel oké."

Dat maakt het al met al lastig voor Hermans om het te accepteren. "Ik heb gewoon brute pech dat het virus bij mij langer blijft hangen dan bij anderen. Dylan Teuns testte in dezelfde periode als ik positief op corona, maar kijk eens naar de resultaten hij daarna bij elkaar fietste."

5 procent minder

Ook andere collega's die covid hebben gehad, ervaren daar nog wel problemen van. "Ik sprak er ook al over met mijn ploegmaats die corona opliepen. De meesten zeggen dat ze vijf procent minder kunnen presteren dan voordien, maar zij kunnen tenminste koersen. Daar kan ik op dit moment alleen maar van dromen."

Maar van opgeven wil Hermans niet weten. "Aan stoppen heb ik nog geen seconde gedacht. Ik maakte eerder al de Ziekte van Pfeiffer mee. Dat sloeg na een lange periode in één keer om. Ik verwacht dat dat nu ook zal gebeuren. Hopelijk kan ik mij dan nog deftig voorbereiden op het BK en de Ronde van Oostenrijk. Daar trek ik mij nu aan op, ook al weet ik niet hoe mijn situatie er binnen enkele weken zal uitzien."