Giro | Alle ogen op Van der Poel, Thomas De Gendt profiteert en wint rit

In Napoli was het kijken naar ene Mathieu van der Poel in de kopgroep. De Gendt profiteerde slim als hij is...

thomas de gendt

Na het kunststukje van gisteren van Koen Bouwman mocht hij vandaag lekker in het peloton van z'n blauwe bergtrui genieten. De etappe met start en finish in Napoli was op het lijf van een andere Nederlander geschreven: Mathieu van der Poel.

Hij gooide zelf de knuppel al vroeg in het hoenderhok en kwam in een omvangrijke vluchtgroep van 21 man terecht, met daarbij ook Wout Poels en de nodige Belgen, onder wie Thomas De Gendt. Ook Biniam Girmay, die andere man op wiens lijf deze etappe was geschreven zat mee.

Op zo'n 50 kilometer van de streep opende Mathieu van der Poel door aan te vallen op het korte steile klimmetje van het lokale rondje dat ze vier keer af moesten leggen. MVDP kwam niet echt weg en toen begon Het Grote Kijken naar de Nederlander.

Niemand wilde echt met hem rijden en daar profiteerden Thomas De Gendt, z'n ploeg- en landgenoot Harm Vanhoucke, de Italiaan Davide Gabburo en de Spanjaard Jorge Arcas van. Ze muisden er vanonder en omdat er daarachter dus zeker niet vol werd doorgereden, breidden ze hun voorsprong uit tot zo'n 40 seconden.

De laatste keer op het klimmetje slonk die onder impulsen van Van der Poel en de sterk rijdende Mauro Schmid, maar daarna groeide die ook even snel weer. Met nog 15 kilometer te gaan hadden de vier vooraan iets meer dan een halve minuut op de sterkste overblijvers uit de kopgroep: Van der Poel, Girmay, Schmid, Guillaume Martin en Poels.

Hoewel Van der Poel samen met Girmay in een ultieme poging die enigszins deed denken aan de Amstel Gold Race nog dichtbij kwam, lukte het niet om de vier bij te halen. Daar werkte Vanhoucke zich namelijk uit de naad voor Thomas De Gendt en die rondde het precies tien jaar na zijn legendarische Giro-zege op de Stelvio met gemak af in de sprint.

Morgen krijgen de renners een loodzware rit voor kiezen en is het weer echt aan de klimmers. In een rit met zo'n 5000 hoogtemeters wacht de slotklim naar Blockhaus. Die klim zat ook in de Giro die Tom Dumoulin in 2017 won; toen won Quintana maar wist Dumoulin de schade goed te beperken.