Dauphiné | Van Aert op het tandvlees over slotklim, komt terug en juicht, maar verliest sprint van Gaudu

Wout van Aert herovert de gele trui, maar zal toch niet tevreden zijn. Hij dacht gewonnen te hebben, maar in extremis drukte David Gaudu in de sprint zijn wiel net voor dat van de zijne.

Gaudu
  • David Gaudu David Gaudu
  • Wout van Aert Wout van Aert

Het is deze week een speeltuin voor Wout van Aert in de Dauphiné, want wederom lag er een prachtige kans op een ritzege te wachten voor de Belg. Vooral B&B Hotels-KTM had echter andere plannen. De Franse ProTeam-ploeg zat met liefst vier renners in de vlucht van de dag, waaronder kopman Pierre Rolland.

De drager van de bergtrui bleef samen met ploegmaat Sebastian Schöngberger en Jonas Gregaard het langst vooraan, maar op het slotklimmetje waren zij er ook aan voor de moeite. Het werk in het peloton was heel de dag vooral gedaan door TotalEnergies van leider Alexis Vuillermoz en Team Jumbo-Visma.

Het slotklimmetje was zo'n 6,2 kilometer aan 5,6 procent. Waarschijnlijk niet zwaar genoeg voor de pure klimmers om Van Aert te doen kraken. Op de slotklim werd wel aangevallen, maar Team Jumbo-Visma wilde de rode loper uitleggen voor Van Aert. Zelfs Vingegaard deed zijn werk in dienst van de Belg. Zodoende werd er door het hoge tempo op een relatief defensieve manier gekoerst in de slotfase.

Toch werd er op de laatste steile meters nog aangevallen en daaraan was te zien dat Van Aert op zijn tandvlees zat toen Vingegaard op kop reed. Hij 'kraakte' even, maar in de vlakke slotkilometer werd hij weer teruggebracht door de Deen. Alleen bleek de Belg zijn sprintersbenen op de slotklim enigszins te zijn kwijtgeraakt. Hij leek weliswaar te gaan winnen, juichte ook, maar met een ultieme jump wist Gaudu de kopman van Team Jumbo-Visma nog te verslaan.

Nieuws
  • Cor Vos