HomeAchtergrondPeter Winnen over Alpe d'Huez: 'Het wordt hoog tijd dat er weer...

Peter Winnen over Alpe d’Huez: ‘Het wordt hoog tijd dat er weer eens een Nederlander wint, maar wie zou het moeten doen?’

Hoewel de Italianen 'ons' naderen, staat Nederland nog steeds bovenaan met meeste ritoverwinning in de Tour de France op Alpe d'Huez. Peter Winnen won twee keer op de Alpencol.

In gesprek met Sport/Wielermagazine vertelt Winnen dat die zeges altijd aan hem zullen blijven hangen. Als het over wielrennen gaat, begint iedereen over Alpe d’Huez met de ex-prof. De herinneringen die hij er heeft opgedaan maken de Alpencol voor hem de mooiste die er is.

Ondanks het niet de allerzwaarste col is. “Je hebt er inderdaad veel die zwaarder zijn, maar aan het einde van een lastige rit is zelfs een viaduct zwaar. Nu, de eerste drie kilometer van Alpe d’Huez zijn wel pittig, moet ik zeggen. Er wordt ook meestal een hoog tempo ontwikkeld, wat het toch een col maakt om op kapot te gaan.”

Mede door de twee overwinningen van Winnen is Alpe d’Huez bekend komen te staan als Nederlandse berg. “Voor Hollanders is het een een vakantieoord, ze hebben het geconfisqueerd. In mijn tijd was dat nog niet zo uitgesproken. Er kwamen wel Nederlanders, maar Alpe d’Huez stond nog niet bekend als dé Nederlandse berg. Laat ons zeggen dat het fenomeen in ontwikkeling was.”

Vervolgens begint Winnen over het kerkje halfweg de berg. “De pastoor van het kerkje was wel een Nederlander, Jaap Reuten. Toen ik juichend over de streep reed in 1981, luidde hij de klokken. Dat ritueel zou hij, zo gaat het verhaal, elke keer herhalen als er een landgenoot als eerste boven kwam, maar dat heeft hij later zelf ontkracht. Hij deed dat gewoon elke avond op een bepaald uur. Nederlanders wonnen er vroeger vaak, maar is het niet zo dat de Italianen ons al ingehaald hebben?”

Nederland heeft nog één zege meer dan de Italianen. Winnen hoopt logischerwijs dat een volgende landgenoot toegevoegd gaat worden als winnaars op Alpe d’Huez. “Het wordt hoog tijd dat er weer eens een Nederlander wint, maar wie zou het moeten doen? Drie jaar geleden was Steven Kruijswijk aardig op weg, maar hij kon na een lange solo niet standhouden tot het einde.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Jumbo-Visma veilt fietsen: bieden op Tourfiets Vingegaard, groene fiets Van Aert en Vos

Net als vorig jaar veilt Jumbo-Visma de fietsen waarop de renners het afgelopen seizoen...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Herstel Roglic gaat langzaamaan goede kant op: ‘Ik kan mijn arm nog niet helemaal strekken, maar iedere week gaat beter”

Dat heeft natuurlijk een specifieke reden, want de Sloveen werd geopereerd aan zijn schouder....

Meer zoals dit

Winterwonderland: Eerste beelden tonen dikke laag sneeuw op het parkoers in Val di Sole

Zondag trekt het veldritpeloton eerst nog naar Ierland, een week later is het de...

Rob Harmeling wilde helemaal geen ploegleider worden, maar: ‘Dit prikkelt mij zo enorm, dat ik erbij wilde horen!’

Twee weken geleden klapte Bas Tietema in een gesprek met RTV Oost al enigszins...

Froome doet zijn verhaal over langdurige covidsymptomen en waarschuwt collega’s: ‘Heel erg geleden’

Chris Froome haalde tijdens de voorbije Ronde van Frankrijk ongetwijfeld zijn beste niveau sinds...