Bauke Mollema start Tour de France in rood-wit-blauw: 'Ik verras mezelf ook met deze titel'

Bauke Mollema verraste met de zege op het NK tijdrijden, waar hij Tom Dumoulin en ploegmaat Daan Hoole voorbleef.

Mollema
  • Bauke Mollema Bauke Mollema

Tegen het Algemeen Dagblad vertelde hij over zijn zege in Drenthe. "Ik had vandaag een superdag, alles liep perfect. Het materiaal, positie op de fiets, een mooi parkoers waar ik mijn kracht kwijt kon. Ik verras mezelf ook, want ik had niet verwacht dat dit mogelijk was. Ik hoopte stiekem op een medaille, maar winnen... En dan ook nog met een halve minuut verschil."

Het was de eerste deelname aan het NK tijdrijden voor Mollema, die onlangs nog vierde eindigde in de slottijdrit van de Giro d'Italia. Hij rept zelf over een haat-liefde-verhouding met de discipline. "Ten opzichte van echte specialisten ben ik lang niet in de buurt gekomen. De laatste twee jaar lopen tijdritten wel goed en ik wilde graag een keer meedoen. Dat ik meteen win, is echt bijzonder."

Een extra beloning is dat Mollema de Tour de France mag starten in het rood-wit-blauw, want de tweede grote ronde van het seizoen start immers met een race tegen de klok in Kopenhagen. Ook de voorlaatste dag mag Mollema het rood-wit-blauw nog eens dragen.

"De ploegleider vertelde dat ik in de Tour de France in het rood-wit-blauw mag starten. Ze mogen aan het werk bij de ploeg, haha. Dat gaat heel mooi zijn, heel speciaal. Zo'n trui pakken is me nog nooit gelukt. Ik heb zelfs nooit een medaille gehaald op het NK. Het is heel mooi."