Clasica San Sebastian | Van Alaphilippe tot Mollema: dit zijn onze favorieten voor de zware klassieker in het Baskenland

Geen Remco Evenepoel of Tadej Pogacar op de startlijst, dus in de Clasica San Sebastian gaan we eens iemand anders zien winnen. 

Mollema Alaphilippe San Sebastian

Een heerlijk tussendoortje tussen de Tour en de Vuelta, al doen we de Clasica San Sebastian daar eigenlijk mee tekort. Een overwinning in deze Baskische koers behoort tot de hoofdprijzen voor de specialisten in het heuvelwerk. Er winnen dan ook steevast gevestigde namen in San Sebastian.

In de laatste vijf jaar won Remco Evenepoel de koers maar liefst drie keer. Dit jaar is hij er, na zijn zware onderneming in de Tour en op de Spelen, niet bij. Tadej Pogacar is er na zijn dubbel Giro-Tour ook niet bij. Jonas Vingegaard is wel van de partij.

De Deen krijgt zaterdag samen met een flink pak andere kanshebbers een loodzwaar parkoers voor de kiezen. Vooral de nieuwe scherprechter in de finale spreekt tot de verbeelding, Het amper twee kilometer lange finaleklimmetje kent stijgingspercentages tot wel 27 (!) procent. Voer voor klimmers met buskruit in de benen...

Alaphilippe

In 2018 won Julian Alaphilippe al eens in San Sebastian. Dat lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Dat is het eigenlijk ook, want de Alaphilippe die we de laatste jaren zagen, leek allesbehalve de Alaphilippe destijds op oppermachtige wijze won. Toen was hij heer en meester in koersen als deze, maar de laatste jaren kan de tweevoudig wereldkampioen zijn stempel nauwelijks drukken.

Toch lijkt hij dit jaar enorme stappen terug naar de top te hebben gemaakt. Hij won een rit in de Giro en reed onlangs als vanouds inde rondte in de Ronde van Tsjechië. Met wat hij tot dusver dit jaar heeft laten zien - en bij de afwezigheid van Evenepoel en Pogacar - is Alaphilippe voor ons dé topfavoriet in de Clasica San Sebastian. Weet hij hier te winnen, is zijn comeback definitief gemaakt.

Vingegaard

Geen Pogacar en Evenepoel dus, maar wel Jonas Vingegaard. Na zijn zware revalidatie en de Tour de France hervat de Deense kopman van Visma | LAB de competitie met de Clasica San Sebastian en de Ronde van Polen. Vooral Polen staat op zijn verlanglijstje, maar in het Baskenland moet hij ook een rol van betekenis kunnen spelen. Toch behoort hij net niet tot de grootste kanshebbers. Vingegaard moet zich immers nog bewijzen in eendagskoersen van het hoogste niveau.

Hirschi, Bilbao, Yates

De grootste concurrenten voor Alaphilippe in de Baskische klassieker zijn Marc Hirschi, Pello Bilbao en toch ook Simon Yates. Hirschi kent eenzelfde soort verhaal als Alaphilippe en lijkt bijna weer de renner die een Touretappe en de Waalse Pijl won in 2020.

Toch schatten wij Bilbao ietwat hoger in. De Bask - die dus een thuisrit rijdt - kon vorig jaar als enige mee met het verschroeiende tempo van Evenepoel in volle finale, waarna de Belg de betere was in de sprint. Dit jaar lijkt de kopman van Bahrain, die ook outsider Santiago Buitrago naast zich ziet in San Sebastian, opnieuw een groot kanshebber op de overwinning.

Ook kersvers Visma-aanwinst Simon Yates behoort wat ons betreft tot de grote favorieten in San Sebastian. Daar waar Bilbao vorig jaar Evenepoel het langst kon volgen, gold dat twee jaar geleden voor Yates, al moest die Evenepoel laten gaan op de zware Erliatz. Bovendien won broer Adam deze koers al eens, dus zal Simon getergd zijn hetzelfde te doen.

Mollema

De Clasica San Sebastian is een van de lievelingskoersen van Bauke Mollema. De Nederlander staat al sinds 2012 onafgebroken aan de start, met enkel een onderbreking in 2020 (toen werd de heuvelklassieker niet verreden vanwege corona). In 2016 stond hij op het hoogste treedje. Gezien zijn de aanwezigheid van kanshebber Giulia Ciccone en Mollema's leeftijd - hijis inmiddels 37 - hoeven we geen nieuwe overwinning te verwachten, maar een dichte ereplaats moet zeker lukken. Zo werd hij in april nog zevende in de Amstel Gold Race en dertiende in Luik.

Onze sterren

Volg ons op Instagram voor meer exclusieve content!

Martinez, Van Gils en Landa

Een andere grote kanshebber is volgens on Daniel Félipe Martínez. De Colombiaan van Red Bull - BORA - hansgrohe is inmiddels een gevestigde naam op heuvelachtige parkoersen. Zo reed de nummer twee van de laatste Giro al eens top vijf in de Waalse Pijl en in Luik-Bastenaken-Luik.

Dat laatste deed Maxim Van Gils dit jaar nog. De Belg van Lotto Dstny was een van de revelaties in het voorjaar, met ereplaatsen van Strade tot Luik. Als hij diezelfde vorm te pakken heeft in San Sebastian, dan behoort winst zeker tot de mogelijkheden. Van Gils heeft naast een goed stel klimmersbenen namelijk ook een pijlsnelle sprint in huis. Dat geldt overigens niet voor Mikel Landa. Toch behoort hij volgens ons ook tot de kanshebbers in zijn thuisregio. De Bask reed een ijzersterke Tour en kan - op een goede dag - met de besten mee op parkoersen als deze. Winnen wordt lastig, maar mee doen voor een plek bij de beste vijf is geen gekke gedachte.

Overige kanshebbers

Dat ze bij UAE Team Emirates in iedere koers een favoriet op kunnen stellen weten we inmiddels. Hier is dat Marc Hirschi, maar ook het Mexicaanse fenomeen Isaac Del Toro kan hoge ogen gooien. Het supertalent, dat vorig jaar nog de Ronde van de Toekomst won, liet zich dit jaar al een paar keer ijzersterk zien en werd onder meer vierde in Tirreno-Adriatico. Sinds de Ronde van Zwitserland - waar hij dertiende werd - reed hij geen koers meer, dus het is gissen naar zijn vorm. Een echte favoriet durven wij hem daarom nog niet te maken, maar hij is wel onze darkhorse voor de Clasica San Sebastian!

Veel namen zijn al genoemd, maar dit zijn lang niet alle kanshebbers. Ondanks de afwezigheid van enkele toppers, staat het deelnemersveld in San Sebastian vol heuveltoppers. Neem Neilsen Powless (EF), winnaar in 2021, of Romain Bardet (dsm), winnaar van de heuvelachtige openingsrit in de Tour. Verder staan ook Pelayo Sanchez, Alex Aranburu (beide Movistar), Sepp Kuss (Visma), Andreas Kron (Lotto), muurspecialist Michael Woods (Israel) en Jonathan Narváez (INEOS) aan de start. Verder kijken we ook uit naar de prestaties van de Franse toptalenten Lenny Martinez (Groupama) en Axel Laurence (Alpecin).

Bekijk hier de volledige startlijst.