Bondscoach Moerenhout twijfelt over Evenepoel, zag sterke Van der Poel, breekt lans voor Mollema: 'Hij nam me mee in zijn plan'

Koos Moerenhout maakt de balans op na het WK wielrennen. Hij zag zijn eigen ploeg één fout maken en zet vraagtekens bij een actie van Evenepoel. 

koos moerenhout

Koos Moerenhout kan met een bronzen medaille tevreden terugkijken op een WK wielrennen waarin er geen maat stond op Tadej Pogacar. Mathieu van der Poel was 'de best of the rest', maar moest wel dulden dat Ben O'Connor wegreed uit het groepje met favorieten achter Pogacar in de slotfase.

Foutje Nederland volgens Moerenhout

In die zin was brons dus het hoogst haalbare en dat sleepte Mathieu van der Poel dus ook binnen. Daarover kan Moerenhout tevreden zijn, maar eerder in de koers zag hij een foutje van zijn selectie. In de grote groep met onder andere Jay Vine en Pavel Sivakov was er geen oranjehemd mee.

"Als ploeg hebben we één fout gemaakt en dat was inderdaad door niet mee te zitten bij die tien. Wat niet wil zeggen dat het resultaat dan anders was geweest. In dat stadium had iedereen mee mogen zitten, maar in principe was dat aan Frank van den Broek, Bart Lemmen en Sam Oomen. Dat was gewoon een fout van ons, een kwestie van scherpte lijkt me. Als zo’n goede groep gaat, móeten we mee zijn. Bij de eerste dertig zitten, dan gebeurt dat niet", zegt hij tegen Wielerflits.

Kneep Evenepoel de koers dood?

Het deerde kopman Van der Poel uiteindelijk niet, want de koers stond toch op z'n kop toen Tadej Pogacar op meer dan 100 kilometer van de meet al ging. Niemand ging of kon met hem mee. Remco Evenepoel plaatste met nog iets meer dan 70 kilometer op de teller een tegenaanval. Of dat slim was, kun je je vraagtekens bijzetten, want daarmee werd de kans op een georganiseerde achtervolging kleiner. Moerenhout lijkt er ook zo over te denken.

"Of hij de koers daarmee doodknijpt? Dat durf ik niet te zeggen, daarvoor moet ik het op mijn gemak even terugkijken. Maar dan gaat het verschil geloof ik wel van een minuut en 26 seconden naar een kleine veertig tellen. Toch blijf je hopen dat het in die laatste ronde nog goed komt. Het zou ook niet gek zijn als Pogačar na zo’n poging toch zou instorten in de slotronde. Maar hij reed die klimmetjes nog zo goed omhoog, toen was het klaar."

Van der Poel en Mollema

Van der Poel en Bauke Mollema waren de beste Nederlanders in koers. Van Van der Poel werd dat verwacht. Moerenhout zag dat zijn voorspelling over Van der Poel en de koers eigenlijk uitkwam.

"We hebben een heel goede Van der Poel gezien, dat is duidelijk. Op dit parcours, dat zo lastig is. Vergeet niet dat hij ook vroeg moest gaan door die aanval van Pogačar. Mathieu is een winnaar en je rijdt om te winnen. Na mijn eerste verkenning heb ik altijd gezegd dat Van der Poel een kans had, als hij een superdag had. Maar dat het ook aan de concurrentie lag."

Dat Mollema zo sterk voor de dag kwam, was een grotere verrassing. Moerenhout nam zij pet af voor de Groninger. "In het voorjaar was hij best goed, maar hij werd niet geselecteerd voor de Tour. Daardoor was hij even onzichtbaar. Hij nam me wel mee in zijn plan. In de zomer ging hij op vakantie en daarna begon zijn opbouw. Hij zei zelf al dat hij van de Vuelta a Burgos niets verwachtte. Dat was ook zo. Na zijn hoogtestage zou hij weer in vorm komen. Al die stappen werden waarheid en daarom gaf ik hem het vertrouwen."

WK
  • Cor Vos