Interview | Aleksandr Vlasov: 'Een top 5 zou een goede uitslag zijn, maar ik hoop altijd op meer'

Aleksandr Vlasov geldt als Tourdebutant een van de grote uitdagers van Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Jonas Vingegaard. Tegen Wieler Revue vertelde hij over zijn grote doel.

Tour de Suisse 2022 stage 5

In de Wieler Revue-Tourspecial vertelde Vlasov over de oorlog in Oekraïne, over polarized trainen, maar net zo goed over zijn doelen voor de Tour de France. "In eerste instantie is het gewoon zaak dat ik mijn best doe en ga strijden om het algemeen klassement. Wat ik in mijn hoofd heb als resultaat? Het wordt mijn eerste Tour de France en ik weet niet goed wat ik ervan moet verwachten. Een top 5-notering zou een hele goede uitslag voor me zijn, maar ik hoop uiteraard altijd op meer."

Af en toe heeft Vlasov zijn ploeggenoten in het voorjaar al gevraagd naar de Tour de France. Van iedereen kreeg hij hetzelfde mee: de stress in de eerste week is met geen andere koers te vergelijken. “En dan ligt er ook nog een kasseienrit te wachten in week één…”, lacht hij.

“Voor mij is de eerste week er eentje van overleven. Ik heb één keer over kasseien gereden op training. Dat was tijdens de verkenning van de Tourrit. In mijn eentje was het best leuk, maar in koers zal het heel anders zijn. Al denk ik niet dat ik heel slecht ben op kasseien, maar ik heb ook weer niet de ambitie om de Ronde van Vlaanderen te rijden zoals Pogačar dit jaar deed."

Vlasov gaat zonder al te veel stress naar zijn eerste Tour de France. Een droom die uitkomt, maar niet zijn grootste droom, zo blijkt. "We zien wel hoe het gaat zijn. Ik moet tenslotte wel veelzijdig zijn om mijn grote droom in de wielersport waar te maken: het winnen van een grote ronde. De Tour de France is natuurlijk de belangrijkste, maar voor mij is de Giro d’Italia de mooiste.”