Dit zijn de 10 Nederlanders die in de Tour de France starten (en wat wij van ze verwachten)

Verspreid over aardig wat ploegen rijden tien Nederlanders de Tour. Dit zijn ze en schrijven er ook bij wat wij van hen verwachten de komende drie weken.

Tour de France 2022 Team Presentation

Na een Giro vol Nederlands succes en met ook heel veel Nederlanders aan de start is het deze Tour de France een beetje schrapen, mede omdat de twee Nederlandse ploegen Jumbo-Visma en DSM maar met respectievelijk één en twee Nederlanders starten.

Maar uiteindelijk staan er toch nog tien landgenoten aan het vertrek in Kopenhagen. We zetten ze hieronder op een rijtje, met daarbij wat wij verwachten dat hun rol zal zijn.

1) Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)

De vaandeldrager van het Nederlandse wielrennen tempert zelf de verwachtingen wat over zijn tijdrit, maar als hij nog een beetje kort staat, is het geel later in de week zeker mogelijk. MVDP zal eerst een etappe willen winnen. Dat kan al in Denemarken, maar daar zet zijn ploeg ook de kaarten op Jasper Philipsen.

De kansen zijn groter als we eenmaal in Frankrijk zijn, als er met de kasseienrit en enkele pittige aankomsten een aar ritten zijn die op het lijf van Van der Poel geschreven zijn. Verder hoeven we er niet bang voor te zijn dat hij rustig in het peloton gaat zitten...

2) Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)

De Brabander werd zelf in 2019 derde in de Tour, maar de dagen dat hij voor eigen kans mag rijden in La Grande Boucle liggen achter hem bij Jumbo-Visma. Met Roglic en Vingegaard in de ploeg wordt het knechten geblazen. Dat deed hij in de Dauphiné als voorbeeldig.

Misschien kan Kruijswijk als vooruitgeschoven pion in een tactisch plan om het Pogacar en de zijnen lastig te maken nog in de schijnwerpers rijden. Het liefst de etappe naar Alpe d'Huez op 14 juli natuurlijk - op de Nederlandse berg kwam hij al eens eerder sterk voor de dag!

3) Nils Eekhoff (Team DSM)

Hopelijk kan Eekhoff zich uitleven in de kasseienrit, want dat zou een kolfje naar zijn hand moeten zijn als hij in vorm is. Hoe het daarmee staat, is maar zeer de vraag overigens, want hij werd onlangs nog geveld door corona. Eekhoff zal ook de lead-out zijn voor DSM-sprinter Alberto Dainese.

4) Martijn Tusveld (Team DSM)

Tusveld rijdt de dubbel Giro-Tour. Altijd afwachten hoe het dan met de vorm is. In de Giro was die in ieder geval goed, want hij reed een sterke slottijdrit (14e) en werd ook eens 5e in een rit.

5) Fabio Jakobsen (QuickStep-Apha Vinyl)

Het is voor Fabio Jakobsen de vuurdoop in de Tour. De Hulk van Heukelom is dit seizoen tot dusver de beste sprinter van het peloton. Maar er was vooraf veel gedoe over het Cavendish-vraagstuk en zoveel kansen voor de pure sprinters zijn er ook niet deze Tour.

6) Dylan Groenewegen (BikeExchange-Jayco)

De Amsterdammer zegt zelf in de vorm van z'n leven te zijn. In de zware Dauphiné kwam-ie nauwelijks aan sprinten toe, maar in de Ronde van Slovenië liet hij inderdaad zien dat het met de vorm wel goed zit. De duels met Jakobsen zijn natuurlijk pikant, maar ook voor Groenewegen geldt dat hij een pure sprinter is en de kansen dus schaars zijn.

7) Danny van Poppel (BORA-hansgrohe)

Bij BORA-hansgrohe is sprinter Sam Bennett nkiet geselecteerd, dus wellicht kan Van Poppel zijn eigen kans gaan in de sprints, waarin hij vooral in de lastigere aankomsten dicht kan eindigen. Maar de Brabander is vooral mee om Aleksandr Vlasov op het vlakke (en de kasseien) te steunen.

8) Bauke Mollema (Trek-Segafredo)

Mollema liet na de Tour met een verrassende titel op het NK tijdrijden zien dat de vorm er is. Hij gaat weer op etappejacht en de Groninger liet in de Tour al eerder zien dat je dan maar beter rekening met hem kunt houden!

9) Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers)

De winnaar van Parijs-Roubaix zou natuurlijk zijn zinnen kunnen zetten op de kasseienrit in de eerste week, maar de kans dat we hem daar met de handen in de lucht over de stree zien komen is klein. De Zoetermeerder zal zich gaan wegcijferen voor de ploeg.

10) Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobèrt Materiaux)

Na z'n ritzege in de Giro van vorig jaar zou een Touretappe natuurlijk niet misstaan op het palmares van Taco van der Hoorn. Hij krijgt bij z'n ploeg de ruimte om etappes uit te zoeken waarin hij z'n eigen kans kan gaan, dus we gaan hem zeker van voren zien!

Tour de France
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022