HomeNieuwsFabio Jakobsen: 'Als ik de beelden van mijn val zie, denk ik...

Fabio Jakobsen: ‘Als ik de beelden van mijn val zie, denk ik eigenlijk veel meer aan Bjorg Lambrecht’

Het is nog geen twee jaar geleden dat Fabio Jakobsen zo zwaar ten val kwam in de Ronde van Polen. In de Tour de France hoopt hij de herrijzenis te completeren.

In gesprek met het Algemeen Dagblad keek hij nog eens terug op de crash die hem tien jaar wijzer heeft gemaakt. Hoewel hij ergens nog woede voelt, overheerst toch vooral dankbaarheid dat hij er relatief goed vanaf is gekomen. “Wat er gebeurd is, was fout en wens je niemand toe. De verwondingen waren vreselijk, maar waar ik vooral aan denk: het had zoveel erger kunnen zijn. Daar zijn genoeg voorbeelden van.”

Jakobsen noemt de namen van Amy Pieters en de verongelukte Bjorg Lambrecht, die een jaar voor de val van Jakobsen om het leven kwam in de Ronde van Polen. “In de maanden erna dacht ik alleen aan Bjorg Lambrecht. Die liet een jaar eerder het leven in de Ronde van Polen. Ik weet nog hoe ik die dag met hem naar de start reed en zei: ‘Maat, die is een rondje voor jou hierzo, met al die steile klimmetjes op het eind.’ Hij zei: ‘Ik heb er zin in, goed getraind.'”

Lambrecht

Jakobsen wint de rit waarin Lambrecht om het leven komt, maar wordt nadien gediskwalificeerd. Iets waar hij uiteraard totaal niet mee zit. “Delore komt naar me toe en vraagt of ik gewonnen heb. Ik zeg: ‘Ik denk dat ik gediskwalificeerd word, handje van het stuur.’ Dan zegt Delore: ‘Bjorg Lambrecht is overleden. Hij is gevallen halverwege koers.'”

“Ik krijg nu weer kippenvel. Ik heb het zien gebeuren”, vervolgt Jakobsen zijn verhaal. “Er schiet een renner de greppel in, het is er een van Lotto. Ik denk nog: die heeft zitten eten, maar let niet op en heeft nu een nat pak. Ik moet me melden bij de jury. Die vrouw zegt: ‘Sorry, Fabio, ik moet je diskwalificeren.’ Ik zeg: ‘Mevrouw, geen probleem. We hebben heel andere zaken aan ons hoofd.’ Dat was echt een hele nare dag. Vandaar dat als ik de foto van mijn val zie, ik eigenlijk veel meer aan Bjorg denk.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Vlak voor tussensprint komt ezel even de weg oversteken in Saudi Tour

Er spelen zich wel vaker bijzonderheden af als er gekoerst wordt in het Mddden-Oosten:...

Aike Visbeek over succes Intermarché: ‘Ze bieden ons nu renners aan waar we vroeger alleen van konden dromen’

Het gaat Intermarché-Circus-Wanty voor de wind in het nog prille seizoen. De Waalse ploeg...

Roger De Vlaeminck slaat weer toe: ‘Van Aert kan niet bergop zoals ik, ik was nog straffer’

Met het WK veldrijden over een paar dagen en het wegseizoen dat langzaam maar...

Meer zoals dit

Jumbo-Visma begint Europese seizoen in Valencia met kopstukken Kooij, Bouwman en Oomen: ‘Gloag kan zomaar onze verrassing worden’

De Saudi Tour is in volle gang, terwijl vandaag ook de Ster van Bessèges...

Saudi Tour | Jonathan Milan laat Nederlanders achter zich in tweede rit

De finale van de tweede etappe in de Saudi Tour begon op dertig kilometer...

Thijs Zonneveld over verhouding Van Aert en Van der Poel: ‘Mathieu is van de hogere pieken en diepere dalen, maar de stabiele gaat het...

Jarenlang domineerde Van der Poel de cross, al kwam Van Aert regelmatig juist op...