HomeColumnsColumn | Bij de aanval van Jumbo-Visma moest ik denken aan mijn...

Column | Bij de aanval van Jumbo-Visma moest ik denken aan mijn tijden als Pro Cycling Manager-verslaafde

De imposante aanval van Jumbo-Visma in de Tour-etappe naar Calais deed hem terugdenken aan zijn tijden als Pro Cycling Manager-verslaafde. Zat de met corona besmette Merijn Zeeman soms ook thuis achter z'n laptop geavanceerde Jumbo-bots te besturen?

Tour de Franceje spelen. Het is een verwijt dat ik nu als actieve wielrenner (nou ja, iemand die op een racefiets rijdt…) regelmatig krijg van andere weggebruikers.

Maar er waren tijden dat ik die andere weggebruikers niet voorbij zoefde – ik bel altijd keurig hoor trouwens! – en gewoon op m’n luie reet achter een computerscherm écht Tour de Franceje zat te spelen.

In het voetbal won ik als virtueel manager de Champions League met Telstar, maar toen dat vijf keer gelukt was schakelde ik over op wielrennen: Pro Cycling Manager.

Ik kneedde een jonge Thomas Dakkor (het spel had schijnbaar niet alle naamrechten) zonder doping tot de klasbak die hij voorbestemd was te worden, en ook de rest van de Raboploeg was niet te houden als ik achter de knoppen zat.

Dakkor brak alle records van Merckx en ik speelde het spel toegewijder dan de meest vrome profrenner hoog op de Teide – het alternatief voor mij was in de studieboeken duiken, dus tsja…

Toen ik gisteren de imposante demonstratie van Jumbo-Visma zag op het korte klimmetje vlak voor de aankomst in Calais, gevolgd door die nog veel imposantere solo van Wout van Aert, moest ik terugdenken aan die mooie tijd met Dakkor en de rest van de Raboploeg.

Precies zulke stunts als die van Jumbo-Visma kon je namelijk ook uithalen in Pro Cycling Manager. Aan het begin van zo’n klimmetje je knechten op volle kracht vooruit zetten en het daarna afmaken met de kopman.

Met ‘volle kracht vooruit’ gebruik ik niet geheel per ongeluk een zeemansterm. Want het geval wil dat bij Jumbo-Visma de kapitein even aan wal staat, of beter gezegd: achter zijn computer zit. Merijn Zeeman testte positief op corona en zei letterlijk tegen Sporza dat hij nu ‘de ploeg vanachter de computer zou leiden’.

Nu wil ik niet te veel als een wappie overkomen en insinueren dat Jumbo-Visma een 3D-printer heeft ingezet en de renners die we gisteren in beeld zagen eigenlijk geavanceerde robots zijn die Merijn Zeeman op z’n bureaustoel via een al even geavanceerde betaversie van Pro Cycling Manager bestuurde, maar opvallend is het wel.

Dat vermeende motortje van Cancellera is er niets bij…

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Stybar over toekomst: ‘Een vraagteken gezien mijn leeftijd en de gezondheidsproblemen’

Tweede in de Tour of Leuven, ook wel bekend als de Memorial Jef Scherens....

Zwift nog eens drie jaar hoofdsponsor Tour Femmes

Dat de Tour de France Femmes geen eendagsvlieg zou zijn, was al wel duidelijk...

Video | De drie seconden die Marianne Vos de das om doen: ‘Blijkbaar voldoende voor UCI’

Waar we in juli vooral de prachtige wielersport vierden met twee schitterende Tour de...

Meer zoals dit

Tour-anekdotes Gaudu: ‘Sagan zei tegen Pogi dat hij niet de ballen had om te demarreren, twee seconden later was hij weg’

Profwielrenners zijn vergeleken met bijvoorbeeld voetballers - uitzonderingen daargelaten - altijd zeer toegankelijk maar...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...

5 Redenen waarmee je je vriendin/vrouw kunt overhalen om ook te gaan fietsen

We kunnen het ons eigenlijk niet voorstellen, maar er zij nog steeds mensen die...