Tour | Van Aert in de aanval, ongenaakbare Pogacar pakt rit én geel in Longwy

Wout koos in het geel voor de aanval in de lange rit naar Longwy. Knap, maar wat ook een indrukwekkende laatste meters van Tadej Pogacar!

Tour de France 2022 stage 5

Na het slagveld van gisteren op de kasseien deden de heren coureurs het bepaald niet rustig aan in de openingsfase van de Ardennenrit van het Belgische Binche naar het Franse Longwy over meer dan 200 kilometer.

De renner die zich het meest mengde in de debatten om weg te komen was niemand minder dan geletruidrager Wout van Aert. Na zo'n vliegende 60 kilometers (het eerste uur ging aan 52 gemiddeld) zag het peloton in dat er geen groep weg zou rijden zonder Van Aert erin.

En dus reed de Belg het grootste deel van de rit voor het peloton uit met zijn vluchtmetgezellen Quinn Simmons (Trek-Segafredo) en Jakob Fuglsang (Astana). Maar het gat werd nooit heel groot, dus het was al snel duidelijk dat ze het niet tot Longwy gingen redden.

Fuglsang zag het in en koos met nog z'n 60 kilometer te gaan eieren voor z'n geld en liet zich terugzakken in het peloton. Van Aert en Simmons bleven gas geven en zagen hun voorsprong zowaar weer iets oplopen, maar dat was van korte duur.

De Amerikaan moest Van Aert op den duur laten gaan en de Belg zelf was na een solo op iets meer dan 10 kilometer het haasje. Logischerwijs moest hij daarna ook het peloton laten gaan; we kregen een nieuwe geletruidrager - Neilson Powless stond daarvoor op pole position.

Strijd voor de etappe

Maar eerst de strijd voor de etappe (en ook de positionering van de klassementsmannen). Dat was een heftige, want we zagen Steven Kruijswijk een stukje door het veld rijden en Aleksandr Vlasov ten val komen bij een slecht aangegeven vluchtheuvel.

Het peloton joeg door met de mannen van Team BikeExchange voor Michael Matthews op kop. Maar even daarna ontbond Tadej Pogacar kortstondig zijn duivels, toen Alexis Vuillermoz voor het peloton uitreed. Van de niet-klassementsrenners hield naast Matthews ook Jasper Philipsen knap stand.

Vuillermoz werd op de laatste helling ingerekend en dus gingen we met een select groepje de laatste kilometer in voor de dagzege. Philipsen zakte erdoor en ook Michael Matthews kon niet op tegen een ongenaakbare Tadej Pogacar, die iedereen op lengtes reed in het sprintje.

Results powered by FirstCycling.com

Morgen mogen de echte klimmers aan de bak, want dan staat de Planche des Belles Filles op het programma. De Super Planche des Belles Filles zelfs, want ze rijden helemaal naar boven en nemen dus ook het laatste onverharde en zeer steile stuk voor hun rekening.

Tour de France
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022