Merijn Zeeman reageert op Franse kritiek Jumbo-Visma: 'Jullie werken niet met zelfde professionaliteit als wij'

Het is de vraag of Merijn Zeeman na deze uitspraken nog wel naar Frankrijk kan als hij is hersteld van covid...

Team Jumbo-Visma trainingcamp 2021

Jumbo-Visma kreeg het na de etappe van donderdag naar Longwy zwaar te verduren van renners en wielervolgers. De geelzwarte formatie, en Primoz Roglic in het bijzonder, zouden een gevaar zijn in net peloton.

Maar al veel langer zetten, vooral Franse media en renners, vraagtekens bij de prestaties van de Nederlandse ploeg. Men zinspeelt dan voornamelijk op het ketonengebruik bij Jumbo-Visma.

In een uitgebreid interview met L'Equipe ging sportief directeur Merijn Zeeman, die thuiszit met de naweeën van covid, in op de materie. Hij spaart daarbij de Fransen niet.

"Misschien gaan jullie het niet leuk vinden, maar ik denk dat de Franse ploegen met dezelfde professionaliteit werken als wij. Ze suggereren geregeld dat onze goede resultaten te danken zijn aan ketonen, aan mechanische doping of wat dan ook. Voor mij klinkt dat alsof ze zoeken naar excuses."

Ketonen

Zeeman relativeert de invloed van het gebruik van ketonen op de prestaties. "Het zijn maar voedingssupplementen. Ketonen maken niet eens één procent deel uit van ons werk. Sommige teams, en heus niet alleen de Franse teams, weigeren om alleen naar hun eigen zaken te kijken en hebben liever kritiek op andere ploegen."

Peloton á deux vitesse?

Sinds Rabobank in de Parijs-Nice van 1999 het hele peloton aan gort reed, is het een gevierde kreet in de Franse wielerwereld. Het peloton á deux vitesse, op twee snelheden dus. Ze bleken het achteraf in die tijd bij het juiste eind te hebben - al waren Fransen zelf niet roomser dan de Paus...

Maar nu wil Zeeman dus niks weten van die term. "Het is vervelend om te horen dat zoveel renners, zeker de Fransen, praten over een peloton op twee snelheden als het gaat over ketonen. Romain Bardet, Thibaut Pinot en Arnaud Démare hebben het allemaal genoemd. En het is gewoon onzin."

Hij benadrukt nog maar eens dat het om heel andere zaken gaat tot besluit. " Het gaat erom hoe je beter moet trainen, hoe je de resultaten van hoogtestages kunt optimaliseren, hoe je de fietsen verbetert, hoe je de voeding voor, tijdens en na de wedstrijd moet doen... dat zijn de belangrijkste zaken!"

Tour de France
  • photo BB/Cor Vos © 2021