Vriendin Tadej Pogacar: 'Waarom hanteert de Tour geen strikter coronaprotocol?'

Urska Zigart is de vriendin van Tadej Pogacar (en profwielrenster). Ze mengt zich in het coronadebat. Volgens haar gaat het niet zoals het hoort in de Tour.

Tour of Slovenia 2022 - stage 2

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad laat 'de vrouwen achter' Tadej Pogacar en Wout van Aert om beurten een column schrijven. Gisteren was het de beurt aan Urska Zigart en zij wond zich op over de coronoprotocollen in het Tourcircus.

Zigart, zelf profwielrenster bij de World Tour-formatie BikeExchange-Jayco, trekt fel van leer. "Ik ben geen dokter, geen viroloog, maar het is iets wat ik mij op basis van gezond verstand al een tijd afvraag: waarom hanteert de Tour geen strikter protocol? Renners worden nu één keer per week getest, wat voor mij niet in verhouding is met de situatie in Frankrijk. De officiële cijfers spreken van meer dan 250.000 nieuwe positieve gevallen per dag."

Ze gaat uiteraard ook even in op de actuele situatie bij de ploeg van haar aanstaande. "George Bennett testte positief, waardoor Tadej nu een belangrijke ploegmaat moet missen. Ik vraag me af hoe het kan: twee dagen geleden test iedereen nog negatief, maar nu duiken er toch gevallen op."

Maar ze maakt zich toch vooral druk om de gezondheid van de renners. "Ik weet dat de Tour een spektakel is, maar toch niet ten koste van alles? Op deze manier krijgen we nog onaangename verrassingen voor Parijs. Niemand wil een scenario waarin covid bepaalt wie de race wint. Het gaat ook om de gezondheid van de renners. In een peloton kan je jezelf niet beschermen. En niemand weet precies hoe gevaarlijk koersen met corona is."

Dat laatste is een saillante opmerking, want op dit moment rijdt Pogacars meesterknecht Rafal Majka met een coronabesmetting rond. Maar hij heeft wel een 'ongevaarlijke' besmettingswaarde.

"Zoals Tadej zelf aangaf op de rustdag: mocht hij positief testen en onder de treshold van 35 zitten (Majka zit dus bvoven die waarde, red.), dan gaat hij naar huis. Gele trui of niet. Ik hoop maar dat alle teams en renners daarover open communiceren en het algemeen belang vooropstellen."

Tour de France
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2022