Bekende wieleranalist: 'Pogacar had veel te veel zelfvertrouwen'

Hij telde hoe vaak Pogacar aanvallen pareerde en hoe vaak hij zelf in de aanval ging (en hoe lang hij op kop reed) op de Galibier. Dat was best vaak...

Tour de France 2022 stage 11

Het was even verrassend als schokkend om te zien: de onaantastbaar gewaande Tadej Pogacar stortte gisteren in de Tour in op de Col du Granon na de hele dag aanvallen van Jumbo-Visma gepareerd te hebben.

Mihai Simion is een Roemeense wielertwitteraar met zo'n 37.000 volgers en leeft voor de koers. Hij keek gisteren de rit dan ook terug en telde hoeveel aanvallen van Roglic en Vingegaard Pogacar counterde op de Galibier. Hij kwam tot acht.

15 minuten op kop

Daarnaast viel Pogacar zelf ook nog vier keer aan en reed hij 15 minuten achter elkaar op kop op de Galibier, terwijl de Deen van Jumbo-Visma helemaal niet op kop kwam. Simion concludeert dat dat achteraf gezien een fout was. Volgens de Roemeen had Pogi veel te veel zelfvertrouwen.

In discussie met Benji Naesen, een andere bekende wieleranalist op Twitter, stelt hij ook nog vast dat Pogacar beter Roglic had kunnen laten rijden - hij zegt daar wel steeds bij dat het achteraf natuurlijk makkelijk praten is.

Kan Pogacar vandaag revanche nemen en op Alpe d'Huez de Tour weer spannend maken? Als de inzinking van de Sloveen aan een hongerklop te wijten was, moeten we het zeker niet uitsluiten. Voor hij en de rest van het peloton Alpe d'Huez opgaan, wachten eerst nog de Galibier (andere kant dan gisteren) en de Col de la Croix de Fer.

Tour de France
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022