Column | Mijn favoriete Tourbingoterm: De Bakoven van Frankrijk

Onze redacteur is gefascineerd door en fan van De Bakoven. Hij vindt het niet oké dat Thijs Zonneveld daar aan tornt...

Tour de France 2022 stage 14

Als je wél van gokken houdt, maar niet van risico's nemen, dan had je voor de Tour geld kunnen inzetten op een groene trui voor Wout van Aert. Maar je was nóg zekerder van je winstkansen geweest als je geld had ingezet op de term 'De Bakoven van Frankrijk'.

Heel Holland Bakovent

Parijs is nog ver en de Tour win je in bed, maar als het warm is in Frankrijk is het bij commentatoren en andere Tourduiders bakoventijd. Van Dione tot Bobbie, van Herman tot Danny. Heel Holland Bakovent.

Ik ben gefascineerd door de term. Vooral omdat De Bakoven in elk willekeurig deel van Frankrijk lijkt te kunnen staan waar het op dat moment maar boven de 30 graden is en toevallig een Tourpeloton passeert. Het is een bakoven op wieltjes.

Gerrit Hiemstra

Er borrelen ook veel vragen bij me op als ik de term hoor. Wie is er ooit mee begonnen? En waarom nog specifiek bak voor oven, het lijkt een beetje dubbelop? Noemen de Fransen hun land zelf ook Un Cuissonfour als de temperaturen oplopen? Is heel Spanje tijdens de Vuelta niet één grote Hornearhorno?

Je snapt dat ik Gerrit Hiemstra deze dagen even terzijde schuif en me volledig focus op het Franse weerbericht. Dat ik zelf aankomende dinsdag waarschijnlijk ga smelten vanwege onze eigen Nederlandse bakoven, maakt me nog even niet uit.

Eerst de renners vandaag in de buurt van Carcassonne, waar De Bakoven vandaag staat (toegegeven, daar staat-ie best vaak). Na eerder deze week de term al een paar keer gehoord te hebben, is het nu écht Bakovenbingo! Ik ga er eens goed voor zitten en lekker turven. Ik verwacht streepjes tekort te komen.

Heilig

Maar er zijn individuen in de maatschappij aanwezig die me dit af willen nemen. Thijs Zonneveld en kornuiten hebben het namelijk in hun podcast over De Airfryer van Frankrijk.

Een leuke vondst, maar niet oké. We moeten het tot in het eind der tijden blijven hebben over De Bakoven. Ik heb er geen probleem mee om sommige tradities aan te passen, maar De Bakoven is wat mij betreft de gele trui onder Tourclichés: heilig.

Als mensen over honderd jaar hun pizza's kinetisch verwarmen met een knip in de vingers en allang niet meer weten wat een bakoven is, wil ik dat Martine Ducrot, de achter-achter-achternicht van Maarten en tegen die tijd de wielercommentor van de NOS, het nog steeds heeft over De Bakoven van Frankrijk als het peloton door een hittegolf koerst*.

* Die zullen er tegen die tijd nog wel meer zijn, als de Tour de France dan vanwege zeespiegelstijging nog geen zeilwedstrijd is...

Columns
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022