Als je beschikt over een grote auto, zoals een pick-up, bestelwagen of stationwagon, kun je fietsen vaak gemakkelijk achterin de auto meenemen. Maar niet iedereen bezit dit type auto. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden. Deze zul je echter in de meeste gevallen wel op de auto moeten monteren.
Fietsendrager op de trekhaak
Een fiets meenemen op je auto doe je meestal op een fietsendrager. Deze kun je bevestigen op de trekhaak van je auto. Zo kun je gemakkelijk twee a drie fietsen meenemen. En je hoeft de fietsen niet hoog te tillen, slechts tot bumperhoogte. Deze fietsendragers zijn ook geschikt voor elektrische fietsen. Vaak wegen deze fietsen minstens 25 kilogram, dus dan is het fijn dat je ze niet zo hoog hoeft te tillen.
Fietsendrager op de achterklep
Heb je geen trekhaak op je auto of wil je er liever niet een installeren? Dan kun je ook je fiets meenemen op een fietsendrager op de achterklep. Deze fietsendrager lijkt op een drager zoals degene die op de trekhaak gaat, maar deze wordt gemonteerd op de achterklep van de auto. Dit doe je met spanbanden of een klemconstructie. Omdat de achterklep wat hoger zit dan een trekhaak, zul je de fietsen wat hoger moeten tillen. Deze fietsendragers zijn niet geschikt voor elektrische fietsen.
Fietsendrager op het dak
Je kunt je fiets ook meenemen op het dak van de auto. Hiervoor heb je een speciale dakdrager nodig. Wat minder fijn is aan de dakdrager, is dat je de fietsen op het dak van de auto moet tillen. Zeker als je een hoge auto hebt, zoals een SUV, dan kan dit een behoorlijke uitdaging zijn. Ook is dit niet handig voor de zwaardere e-bikes.
Nu zijn wielerfietsen vaak licht van gewicht. Dus ga je wielrennen? Dan is een fietsendrager op het dak wellicht wel een optie. Let er wel op tijdens het rijden dat je te maken hebt met een grotere hoogte, bijvoorbeeld bij het inrijden van een parkeergarage. Sommige parkeergarages kunnen te laag zijn voor jouw tweewieler.
Fietsendrager op een dissel
Ga je op vakantie met de caravan en wil je jouw fietsen dan ook nog meenemen? Dan kun je de fietsen niet op de trekhaak van de auto plaatsen, en op de achterklep is vaak ook niet handig. Daarvoor kun je een dissel fietsendrager gebruiken. Je monteert deze fietsendrager op de dissel van je caravan. Zo kun je ook op je vakantie maximaal genieten van je tweewieler.
Tips voor fietsendragers
Er zijn bij het gebruik van fietsendragers een aantal dingen waar je op moet letten. Zo verbruik je met een fietsendrager extra brandstof, vooral bij een fietsendrager op het dak. Houd daarnaast rekening met geldende wetgeving en verzekeringen.
In Nederland mag je fiets slechts 20 centimeter uitsteken aan beide zijden van je auto. Check vooral ook de regels als je naar het buitenland gaat, deze kunnen anders zijn dan in Nederland. Let daarnaast bij een fietsendrager op de trekhaak er op dat je kentekenplaat goed zichtbaar blijft en je remlichten, achterlichten en richtingaanwijzers goed werken.
En hoe ben je verzekerd? Is je auto WA-verzekerd? Dan is de schade die jij bij een ander veroorzaakt verzekerd. Maar rijdt een ander schade aan jouw fietsendrager? Dan heb je over het algemeen een allriskverzekering (WA plus casco) nodig. Soms is zelfs een aanvullende verzekering nodig voor de fietsendrager, omdat sommige verzekeraars deze als een accessoire beschouwen. Belangrijk dus om dit na te gaan bij je huidige autoverzekering.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner
- Beeld: Bastiaan Slabbers / iStock