Tour | Twee sprints voor de prijs van één! Alles wat je moet weten over etappe 1 en 21: Parijs-Parijs

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat. En dubbele pret vandaag: eerst de vrouwen, dan de mannen!

Parkoers

Fabio Jakobsen vertelde in ons blad dat hij van iedereen heeft gehoord dat het rondje over de Champs-Elysées zo makkelijk nog niet is. Hij heeft het nog nooit met eigen ogen gezien, maar de keitjes in Parijs worden wel vaker als lastig ervaren.

Vraag het Lieuwe Westra, die in 2013 door ziekte moest opgeven in de laatste etappe. De etappe die bekendstaat als parade en dat ook vrijwel altijd is. Alle nog overgebleven sprinters hebben doorgebeten voor deze dag en de kans dat het niet in een sprint eindigt, is dan ook klein. De etappe kun je volledig uittekenen. Champagne, foto’s maken en vervolgens een kansloze aanvalspoging in Parijs.

Voor het peloton uit rijden in een stad als Parijs is al een herinnering om nooit te vergeten. “Het was heel mooi om nog even een showtje te geven. Poeh, het was echt gaaf, en zwaar en gaaf… Genieten man!”, was Ide Schelling vorig jaar duidelijk onder de indruk na zijn aanval op de Champs-Elysées.

In de laatste etappe van deze editie van de Tour de France ligt nog wel één obstakel te wachten: de Côte de la Forêt de Meudon (0,6 kilometer aan 10,8 procent). Is de bolletjestrui al vergeven?

Parkoers vrouwen

De vrouwen rijden over hetzelfde lokale circuit als de mannen, maar hun wedstrijd over 81,6 kilometer bestaat alleen uit rondjes over dat circuit. Ze starten bij de Eiffeltoren.

Ook nog noemenswaardig: om de bolletjestrui uit te kunnen delen na de rit is een hellende strook in het rondje na negenpassages opeens aangeduid als 'col'. Grote favoriet voor de ritzege is uiteraard sprintkanon Lorena Wiebes.

Profiel mannen

Profiel vrouwen

Tijd & TV

Je volgt de Tour (Femmes) op Eurosport, Sporza of de NOS. Bij de vrouwen wordt de finish rond de klok van 15.30 uur verwacht. De mannen komen volgens het snelste tijdschema om 19.26 uur aan de meet.

Wielerhistorie

De ontknoping van de Tour de France 1989 is de mooiste ooit. Alleen door die editie zou het al prachtig zijn om nog eens een slottijdrit te organiseren door Parijs. Toch beloofde het in eerste instantie niet al te spannend te worden in 1989.

De Fransman had een ruime marge van vijftig seconden en de tijdrit van 24,5 kilometer zou niet lang genoeg zijn. Fignon kon bovendien goed tijdrijden en zou met zekerheid voor de derde keer in zijn loopbaan de Tour de France gaan winnen. Het was ook nog in zijn Parijs.

De derde plaats in de daguitslag was op zich ook naar behoren, maar de 58 seconden achterstand op LeMond niet. De Amerikaan had vriend en vijand verrast door voor het eerst een triatlonstuur te monteren op zijn fiets. Het leverde hem de broodnodige aerodynamische voordelen op.

Tel daarbij op dat Fignon geen helm droeg en de rest is geschiedenis. José De Cauwer haalde ooit herinneringen op bij Vive le Vélo. “Zo’n triatlonstuur mocht eigenlijk niet, want een stuur moest uit één stuk bestaan. Op de dag van de eerste tijdrit ben ik om half acht ’s morgens op de deur van de juryvoorzitter gaan kloppen. Die zei dat het goed was en stuurde me boos weg."

"Fignon heeft me jarenlang scheef aangekeken, alsof ik hem iets aangedaan had. Maar in de Tour van 2010 tijdens de WK-finale Nederland-Spanje, hij was toen al ziek, stond hij plots recht en nam hij me vast. ‘Het is goed geweest’, sprak hij. Toen wist hij het al. Dat was een bijzonder moment. Een poosje later is hij overleden.”

Trivia

Wielerfans leggen bij het horen van de naam Champs-Élysées misschien meteen een verband met de Tour de France, maar de straat door Parijs is natuurlijk veel meer dan dat. Het is de meest prestigieuze en breedste laan van de Franse hoofdstad. En daarmee ook de duurste.

Enkel Fifth Avenue in New York is duurder wat betreft de gemiddelde prijs per honderd vierkante meter. Het bouwjaar van de laan is 1670 en sinds 2 maart 1848 heeft de Champs-Élysées de naam Champs-Élysées. Een naam afkomstig uit de Griekse mythologie.

De Champs-Élysées is in totaal 1910 meter lang en zeventig meter breed. De Tour de France finisht er sinds 1975, maar het wielerevenement is niet het enige waar de Champs-Élysées om bekendstaat. Zo wordt op 14 juli – de nationale feestdag – ieder jaar een militaire parade georganiseerd.

De grootste van Europa, waarbij spektakel niet geschuwd wordt. Verder is de ChampsÉlysées ook het startpunt van de marathon van Parijs. Door zijn status is de ChampsÉlysées uiteraard geliefd bij multinationals als McDonald’s. Een gruwel voor het oog van de traditionele Fransman.

In 2007 werd H&M verboden om een winkel te openen in de bekendste laan van Europa, maar even later opende ook de Zweedse winkelketen een vestiging aan de Champs-Élysées.

Tour de France
  • Beeld: ASO