'Miguel Angel Lopez verdacht van betrokkenheid bij Spaanse dopingzaak'

De Colombiaan van Astana zou banden hebben met een Spaanse dopingarts en werd opgewacht door de Guardia Civil.

teamspresentation Giro dÕItalia in Budapest 2022

Miguel Angel Lopez wordt verdacht van betrokkenheid bij een Spaanse dopingzaak. Dat meldt de Spaanse wielerwebsite Ciclo21. Ze zagen hoe de Colombiaan onlangs bij terugkomst in Europa werd aangehouden door de Guardia Civil op de luchthaven van Madrid.

Na een teleurstellende Giro, waarin hij in de vierde rit naar de Etna afstapte vanwege heupproblemen, start de Astana-renner 19 augustus in de Vuelta. Maar eerst had hij op het vliegveld van Madrid dus wat uit te leggen aan een speciale dopingeenheid van de Guardi Civil.

Die dopingeenheid onderzoekt de handel en wandel van de Spaanse arts Marcos Maynar, werkzaam aan de universiteit van Extremadura. Lopez zou al langer gehoord worden als getuige in de zaak, waarin hij gehoord zou worden over 'het transport van verboden medicijnen'.

Maar nu zou zijn status van getuige veranderd zijn in die van gedachte. Lopez moet in de herfst, na de Vuelta dus, voor de rechtbank verschijnen in Caceres.

De Zaak Maynar

De Spaanse autoriteiten onderzoeken dokter Maynar al enige tijd. De Spaanse professor aan de faculteit Sportwetenschappen van de Universiteit van Extremaduro heeft een besmette reputatie. Hij werkte in verschillende sporten.

Daarin werd hij al veel langer genoemd in EPO-zaken en zaken waarin anabole steroïden een rol speelden. Maar op dit moment is hij niet geschorst door de UCI of een andere sportbond. 11 mei jongstleden werd de Spanjaard wel gearresteerd onder de verdenking van dopinghandel en het witwassen van geld.

Na een verklaring gegeven te hebben in Caderes liet de politie hem weer vrij. Maar het onderzoek is dus nog in volle gang.

Nieuws
  • Photo: Ilario Biondi/SCA/Cor Vos © 2022