Remco Evenepoel geeft wattages Clasica San Sebastian vrij (en het is zeer indrukwekkend)

We konden natuurlijk al zien dat hij hard ging, maar de cijfers bevestigen het nu ook!

Classica San Sebastian > San Sebastian 2022

Remco Evenepoel wil zichzelf niet te veel druk opleggen voor de Vuelta - dat doet de rest van het Belgische volk immers al wel... In een reactie bij Vive le Vélo stelde hij zich bescheiden op en zei voor één of twee etappezeges en een top 10-klassering te gaan.

Waarschijnlijk wilde hij de verwachtingen na z'n kunststukje in de Clasica San Sebastian van zaterdag wat temperen. Want een kunststukje was z'n solo van zo'n 45 kilometer in de Baskische eendagskoers.

Dat konden we allemaal zien - als we niet naar die andere solo zaten te kijken, die tegelijkertijd plaatsvond (Annemiek van Vleuten). En ook de cijfers laten nu zien hoe indrukwekkend het was wat Evenepoel klaarspeelde.

Beste waardes ooit - 7,3 w/kg

Hij heeft de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws de data van de rit gegeven en op basis daarvan kunnen we alleen maar zeggen: poeh... Het zijn namelijk de beste waardes die Evenepoel ooit trapte.

Het meest indrukwekkend is de 7,3 watts per kilogram die hij tijdens zijn aanval op de Erlaitz haalde gedurende tien minuten. Voor Evenepoel komt dat met zijn 63 kilo neer op 460 watt.

Ter vergelijking: in de Tour behaalden Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard op de klim naar de altiport van Mende (de Montee Jalabert) een 7,2 watts per kilogram. Evenepoel deed zaterdag beter dus, maar daarbij dient wel aangetekend te worden dat Pogi en Vingegaard al een halve Tour in de benen hadden.

Normalized power

Gedurende de hele koers van 225 kilometer trapte Remco Evenepoel een normalized power van 315. Normalized power wil zeggen: het gemiddelde vermogen aangepast aan de omstandigheden gedurende de prestatie (intervallen 'tellen' bijvoorbeeld zwaarder dan steeds hetzelfde vermogen trappen).

Ter vergelijking: Mathieu van der Poel haalde tijdens zijn overwinning in de Strade Bianche van 2021 een normalized power van 317. Maar Van der Poel is een stuk zwaarder, dus per kilogram lichaamsgewicht steekt Evenepoel hem daarmee naar de kroon. Bovendien is de Clasica nog 35 kilometer langer dan de Strade.

Achtergrond
  • Photo: Rafa Gomez/SCA/Cor Vos © 2022