HomeAchtergrondNog één keer vergelijken: het prijzengeld van de Tour Femmes vs. het...

Nog één keer vergelijken: het prijzengeld van de Tour Femmes vs. het prijzengeld bij de mannen

Jumbo-Visma verdiende bij de mannen meer (veel meer) dan het hele vrouwenpeloton bij elkaar in de Tour. Alle feitjes over de harde euro's in beide Tours op een rij!

Op deze site was gisteren nog een heel betoog te lezen dat de obsessie van het vergelijken van vrouwen- en mannenwielrennen aan de kaak stelt, maar we konden het toch niet laten om ook het prijzengeld dat in beide Tours verdiend kan worden even langs de meetlat te leggen…

Vooral omdat er nogal grote verschillen zijn. Hieronder lees je een overzicht van die verschillen. Of het terecht is dat die verschillen er zijn, laten we even in het midden… (maar veel vrouwelijke wielrensters hebben al gezegd dat ze een gelijkwaardige kalender belangrijker vinden dan gelijkwaardig prijzengeld, en de mannentour duurt natuurlijk ook drie keer zo lang.)

Totale prijzengeld

Bij de Tour voor mannen was er een totale prijzenpot te verdelen van €2.300.000,-. De dames mochten net iets meer dan tien procent daarvan met elkaar verdelen: €250.000,-

Winnaars

Bij de mannen kreeg Jonas Vingegaard €500.000,- euro voor het winnen van het geel. Annemiek van Vleuten kon rekenen op €50.000,-

Voor de andere podiumklanten lag bij de mannen respectievelijk €200.000,- en €100.000,- klaar voor de nummers twee en drie. Bij de vrouwen was dat €25.000,- en €10.000,-

Etappezeges

Een etappezege levert in de Tour voor mannen €11.000,- op, maar ook de nummer 2 verdient nog €5.500,-. Toch even dat sprintje trekken voor een tiende plek is ook nog wel zinvol, want dat levert nog altijd €600,- op.

Bij de vrouwen kreeg de winnares van een rit €4000,- voor een ritzege en leveren de plaatsen daaronder dus ook navenant minder op (€2000,- voor de nummer 2, €110,- voor de nummer 10). In verhouding met de eindklassementen is het verschil in geld tussen dagzeges bij mannen en vrouwen in de Tour kleiner.

Groen, bollen, wit

Het groen en de bollen leveren bij de mannen allebei €25.000,- op. De beste jongere kan rekenen op €20.000,- Bij de vrouwen is dat €3.000,- voor de drie truien – dus Shirin van Anrooij heeft als winnares van het wit mazzel en mag naar verhouding meer opstrijken..

Verdeling mannen: Jumbo-Visma grootverdiener

In de mannentour was Jumbo-Visma met het geel, groen en vijf ritzeges logischerwijs de grootverdiener. De Nederlandse ploeg reed in totaal €779.750,- bij elkaar – dat is dus ruim drie keer zoveel als het totale prijzengeld bij de vrouwen…

Maar het is niet al goud wat er blinkt bij de mannen, want Astana moest het met beduidend minder doen en ging met een schamele €15.000,- naar huis.

Verdeling vrouwen: Van Vl€uten..

Bij de vrouwen van Movistar de grootverdiener. Of moeten we zeggen Ann€mi€k van Vl€uten… Want de Nederlandse verzamelde €59.410,- van de €62.440,- die het Spaanse team in totaal ontving. SD Worx was de nummer twee bij de ploegen met €46.490,-. Een groot deel daarvan kwam op het conto van Demi Vollering.

Voor Arkea-Samsic, Human Powered Health en Stade Rochelais Charente Maritime was het in financieel opzicht geen beste Tour want die drie teams gaan met helemaal niks naar huis..

Traditie

Overigens is het in het wielrennen een goed gebruik dat al het prijzengeld met de ploeg wordt verdeel. Over het algemeen krijgen alle renners en rensters hetzelfde bedrag, en wordt het bedrag dat één renners/renster per persoon krijgt ook nog weer eens verdeeld over de mecaniciens en verzorgers (die delen dus mee als één renner).

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Ellen van Dijk strandt op zes seconden van EK-goud: ‘Deze medaille krijgt geen mooi plekje, ofzo’

Het was een fikse teleurstelling voor Van Dijk, zo vertelde ze na afloop tegen...

Sporen van Tramadol aangetroffen in bloedtest Quintana, geschrapt uit Tour de France-uitslag

De UCI heeft in een persbericht gemeld dat er in twee bloedtests van Quintana...

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Merijn Zeeman over vorm Roglic: ‘Hij is nog niet verlost van pijn, maar hij wilde de uitdaging aangaan’

Toch vertelt performance manager Merijn Zeeman in De Telegraaf dat er nog de nodige...

Meer zoals dit

5 tips voor in je Vuelta-pooltje

Steff Cras (Lotto Soudal) Wie de uitslagenlijst van Steff Cras erbij pakt, kan niet anders...

Opa Lotte Kopecky: ‘Denk niet dat ze ooit al een disco van binnen heeft gezien’

Lotte Kopecky kende na een schitterend voorjaar met onder andere winst in de de...

De logistiek van een grote ronde: ‘Soms is het gekkenwerk’

Het Nederlandse wielerpubliek smult natuurlijk van de start van weer een grote ronde op...