Wielertransfers: dit is de stand van zaken per ploeg (bevestigd en geruchten)

We bespreken per ploeg hoe het personeelsbeleid ervoor staat voor komend seizoen. Welke transfers zijn al bevestigd en welke hangen in de lucht? Hier lees je het!

National Championships Netherlands elite men

Ieder jaar is de beer vanaf 1 augustus los! Dan mogen wielerploegen officieel hun transfers voor komend seizoen bekendmaken. Maar natuurlijk zijn er ook de nodige geruchten. Wij zetten alles hieronder op een rijtje (plus ook nog een blokje vrouwen)

Jumbo-Visma

Jumbo-Visma zal best wel wat veranderingen ondergaan. De kopmannen liggen lang vast, maar naast het stoppen van Tom Dumoulin rijden ook de Nederlanders Mike Teunissen (met zekerheid naar Intermarché-Wanty), David Dekker (o.a. interesse van BORA en EF) en Pascal Eenkhoorn (Lotto) komend seizoen in een ander truitje. Timo Roosen verlengde onlangs, maar de toekomst van knecht Lennard Hofstede is nog in het ongewisse.

Daar tegenover staat de komst van Nederlanders Wilco Kelderman en Dylan van Baarle. Vanuit het buitenland komen de Hongaar Attilla Valter, de Sloveen Jan Tratnik en het Britse toptalent Thomas Gloag. Daar blijft het in eerste instantie bij, maar er is eventueel nog een plekje vrij voor een late versterking mocht het management dat nodig vinden.

INEOS Grenadiers

INEOS greep dus naast het toptalent Gloag uit eigen land, maar het haalde wel Leo Hayter binnen. Eveneens een toptalent. En inderdaad, dat is het broertje van Ethan, die al bij de ploeg rijdt. INEOS troefde Jumbo-Visma dan weer af met het binnenhengelen van Thymen Arensman (nog niet offcieel bevestigd).

Verder zal Richie Porte met pensioen gaan en vertrekken Andrey Amador en Richard Carapaz zeer waarschijnlijk. Ze zouden volgens de geruchten allebei naar EF Education-EasyPost gaan. Ook Adam Yates zoekt zijn heil elders (wellicht weer terug naar BikeExchange en tweelingbroer Simon).

UAE

Oliedollars genoeg en dus zal UAE zich weer gaan versterken. Tim Wellens zal waarschijnlijk een van die versterkingen zijn en Pogi zou er met Domen Novak een landgenoot bijkrijgen in z'n ploeg. Eerder werd Stefan Küng ook aan UAE gelinkt, maar die verlengt toch bij FDJ.

Enkele grote namen die einde contract zijn en zeer waarschijnlijk gaan vertrekken: Rui Costa (Intermarché-Wanty) en Fernando Gaviria. Ook de contracten van Mikkel Bjerg, Davide Formolo en last but not least Rafal Majka lopen af.

DSM

Stefan Küng werd nog meer aan DSM gelinkt dan aan UAE, maar helaas voor de Nederlandse ploeg: de Zwitser lijkt zich toch bedacht te hebben. Het talent Casper van Uden treedt definitief toe tot het WorldTeam, maar voor de rest lijkt het toch weer een behoorlijke leegloop te worden die opgevangen zullen moeten worden met jong talent.

Thymen Arensman (INEOS), Casper Pedersen (QuickStep), Søren Kragh Andersen (Alpecin), Nikias Arndt (onbekend), Cees Bol (B&B Hotels) en Nico Denz zullen allen vertrekken. Romain Bardet ligt nog wel langer vast, net als 19 andere renners - dus zo groot is de leegloop nu ook weer niet.

Alpecin-Deceuninck

De ploeg van de gebroeders Roodhooft verliest Tim Merlier aan QuickStep. Nieuwe namen zijn nog niet (officieel) bekend. Eerder werd Pascal Eenkhoorn even aan de ploeg gelinkt nadat hij in de Giro heel goed overweg kon met Mathieu van der Poel (en een heel goede coureur is). Maar de Nederlands kampioen verkast dus naar Lotto.

Quinten Hermans komt na veel gedoe wel de gelederen versterken. En ook Kragh Andersen is een flinke, welkome versterking voor Mathieu van der Poel in het voorjaar.

AG2R

Lilian Calmejane zoekt zijn heil bij Intermarché-Wanty-Gobert. Het legde enkele getalenteerde jonge Fransen vast, maar voor de rest is het nog rustig bij de bruinebroekenploeg.

Astana

Bij de Kazachen gaat Vincenzo Nibali met pensioen, maar met Luis Leon Sanchez keert er weer een oude rot terug op het oude nest van Vino. Verder is Sebastian Henao op de markt, want zijn contract loopt af (net als dat van enkele andere, minder bekende renners in de ploeg).

Bahrain Victorious

Luis Leon Sanchez vertrekt dus naar Astana, maar ook Dylan Teuns gaat weg. De Belg gaat hoogstwaarschijnlijk naar Israel-Premier Tech. Verscheidene renners hun contract loopt af, waaronder dat van ons aller Wout Poels.

BORA-hansgrohe

De Duitsers raken dus Wilco Kelderman kwijt aan Jumbo-Visma - de Nederlander kon ook verlengen bij BORA. Ook Felix Grosschartner, Lukas Postlberger en de onlangs nog op de wielerbaan gecrashte Matthew Walls zijn einde contract.

Verder zingen er nog weinig namen rond bij BORA, maar er liggen ook al behoorlijk veel renners vast met een doorlopend contract (23).

Cofidis

Bij Cofidis is het nog zeer stil. De Franse ploeg heeft er op de eigen Franse markt met B&B Hotels een geduchte concurrent bij in het aantrekken van renners. Kopman Guillaume Martin ligt nog vast.

EF Education-EasyPost

EF gold altijd als een team dat niet heel veel budget heeft, maar nu lijken ze toch Richard Carapaz aan te trekken. Een dure klant. Daarbij gaat er ook een gerucht dat Mark Cavendish naar het team van Vaughters zou trekken - al is er ook Franse belangstelling voor hem van het komend seizoen kapitaalkrachtige B&B Hotels.

Groupama-FDJ

En dat kapitaalkrachtige team is precies waar Ramon Sinkeldam heen gaat. De ene Franse ploeg voor de andere Franse ploeg. Hij gaat er dus mogelijk sprints aantrekken voor Cavendish, maar ook voor Cees Bol. De Noord-Hollander rijdt namelijk honderd procent zeker voor B&B Hotels komend seizoen.

FDJ richt zich ondertussen op jong talent uit eigen gelederen; Marc Madiot hevelt vijf renners over uit de eigen beloftenploeg. Daarbij lijkt Stefan Küng dus toch bij te tekenen. Thibaut Pinot en David Gaudu liggen nog vast.

Intermarché-Wanty-Gobèrt

Nu we het toch over kapitaalinjecties hebben... Supermarktketen Intermarché gaat er wat meer geld in pompen. Biniam Girmay kreeg al een flinke salarisverhoging, maar de ploeg van Hilaire Vanderschueren en Aike Visbeek trekt ook flink wat renners aan: Rui Costa, Lilian Calmejane en Mike Teunissen.

Alexander Kristoff vertrekt dan weer bij de Belgische ploeg. Hij gaat voor Uno-X uit z'n eigen Noorwegen rijden. Ook de rappe Andrea Pasqualan verkast (Bahrain Victorious). Ook Quinten Hermans vertrekt dus, na de hele soap over zijn niet-selectie voor de Tour (Alpecin-Deceuninck).

Israel-Premier Tech

Israel-Premier Tech trekt allrounder Dylan Teuns aan. Voor de rest is het nog stil rondom de Israëlische ploeg met ook een belangrijke Canadese geldschieter.

Lotto Soudal

Stil is het niet bij Lotto Soudal. Allereerst is er een naamsverandering. De ploeg zal vanaf komend seizoen door het leven gaan als Lotto-Dstny. Daar zijn Philippe Gilbert (pensioen) en Tim Wellens (UAE) niet meer bij. Daar tegenover staat de komst van Pascal Eenkhoorn, die ook kon verlengen bij Jumbo-Visma. Jan Hirt komt over van Intermarché-Wanty-Gobert.

Movistar

Nog weinig nieuws onder de horizon bij de Spaanse ploeg. Alejandro Valverde stopt (als hij er niet op terugkomt...) en er gaan geruchten over INEOS-duo Daniel Felipe Martinez en Carlos Rodriguez.

QuickStep

Lefevere raakte sponsor Deceuninck kwijt aan de gebroeders Roodhooft, maar 'kaapte' dan zelf weer Soudal weg bij Lotte. Soudal-QuickStep dus, vanaf komend seizoen. Maar niet voor Mark Cavendish, want die kreeg geen nieuw contract. Waarschijnlijk omdat Tim Merlier overstapt naar Lefevere.

Met Michael Mørkøv hebben de Belgen al een Deense lead-out in dienst, maar in DSM's Casper Pedersen zien ze zijn natuurlijke opvolger.

BikeExchange-Jayco

De Australiërs contracteerden op voorspraak van Dylan Groenewegen de Drent Elmar Reinders voor komend seizoen. De Emmenaar reed een uitstekend seizoen bij de Deense continentale Riwal-formatie en mag het na een avontuur bij Roompot dus nu in de World Tour gaan proberen.

Daarbij zou Adam Yates dus ook weer terugkeren en hengelt BikeExchange naar de diensten van Chris Harper van Jumbo-Visma. Eddie Dunbar komt dan weer zeker over van INEOS.

Trek-Segafredo

De ploeg van Bauke Mollema zou vergaande interesse hebben in de Eritreër Natnael Tesfatsion. Thibau Nys is nu al stagiair op de weg bij Trek-Segafredo en is voor komend seizoen vastgelegd. Hij blijft, net als Lucinda Brand en Shirin van Anrooij doen, crossen onder de vleugels papa Sven (bij Baloise Trek Lions).

Disclaimer: als je dit artikel later leest dan de publicatiedatum kan de informatie alweer achterhaald zijn. We gaan proberen het artikel up to date te houden, maar soms gebeurt er zoveel...

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022