HomeAchtergrondLefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: 'We moeten puzzel juist leggen'

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

Patrick Lefevere blikt vooruit op de start van de Vuelta in Utrecht. Weg Wolfpack, welkom Daltons... Hij haalt ook mooie herinneringen op aan ploegentijdritkanonnen Tony Martin en Marcel Kittel.

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel bekoren. In zijn wekelijkse column in de Vlaamse krant Het Nieuwsblad zegt hij fan te zijn van de discipline – hij doet dat overigens niet zonder de UCI er in een bijzinnetje van langs te geven..

“Goed nieuws voor wie dacht dat de UCI samen met te lange kousen en de puppy paws-positie ook de ploegentijdrit had verboden: komende vrijdag krijgen we er nog eens één als opener van de Vuelta. Wie mij kent, weet dat ik een grote fan ben.”

“In de Vuelta is het ‘maar’ 23 kilometer, maar als ploeg moet je er wel goed over nadenken. Zomaar je acht beste tijdrijders samen zetten, is geen goed idee. Omdat je in een grote ronde sowieso andere profielen nodig hebt, maar ook omdat individuele tijdrijders elkaar doodknijpen. Vergelijk het met een 4×100 meter in de atletiek: het gaat om de snelheid van de stok, niet om die van de afzonderlijke sprinters.”

Tony Martin en Marcel Kittel

In het verleden werd de ploeg van Lefevere enkele malen wereldkampioen in dat helaas van de kalender gehaalde evenement. Dat was vaak te danken aan Duitse motoren in de ploeg. Hij onthult wat het geheim van een goede ploegentijdritrenner is.

“De motor moet voldoende groot zijn en het ego voldoende klein. Tony Martin is daarin de ongeëvenaarde grootmeester. Drie van onze vier wereldtitels hebben we behaald met hem in de ploeg. Waar iedereen vijftien seconden kop reed, bleef Tony beurten van dertig seconden doen. Dat was even de cruisecontrol opzetten. De snelheid ging maximaal een halve kilometer per uur de hoogte in.”

Ook Marcel Kittel bezorgde de ploeg al eens een titel. “Ideaal is iemand zoals Marcel Kittel: een sprinter, maar wel twee keer wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. Op het WK in Qatar heeft hij ons echt gered met een dubbele beurt in de laatste kilometers.”

Daltons in plaats van Wolfpack

QuickStep mag zich graag afficheren als The Wolfpack, maar volgens Lefevere is zijn ploeg vrijdag meer te vergelijken met de Daltons uit Lucky Luke. Dat heeft alles te maken met Remco Evenepoel.

“Het is geen cadeau om achter een kleine, extreem aerodynamische renner als Remco Evenepoel te zitten. Hetzelfde geldt voor Ilan Van Wilder. Ook die puzzel moet je juist leggen, volgens het principe van de Daltons.”

Verder wordt het zaak z’n Franse motor in toom te houden. “Rémi Cavagna wordt zonder twijfel één van de grote motoren van de ploeg in Utrecht, maar het gevaar bestaat dat hij onderweg vergeet dat er zeven andere in zijn wiel hangen. Hij is een volbloed, maar soms springt onderweg de plomb.” 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De vriendin van Tao Geoghegan Hart is… een Engels voetbalinternational (en ze is half Nederlands)

Het Nederlands Elftal voor vrouwen speelde gisteravond in Utrecht tegen Engeland. Oranje won met...

Onderzoeker podcast toont aan dat tests op mechanische doping zo lek als een mandje zijn: ‘Het is een gimmick’

Sinds het gerucht (met nadruk op gerucht) de ronde deed dat Fabian Cancellara in...

🎥 Helmenmerk Giro introduceert helm met… ingebouwde richtingaanwijzer

Het wielrennen blijft qua materiaal maar enorme sprongen maken. In het profpeloton rijden de...

Bruyneel over megafusie: ‘Schetst droevig beeld van de wielersport, maar ik begrijp de logica’

De wielerwereld is sinds zondagavond in de ban van een mogelijke fusie tussen Jumbo-Visma...

Meer zoals dit

Bruyneel over megafusie: ‘Schetst droevig beeld van de wielersport, maar ik begrijp de logica’

De wielerwereld is sinds zondagavond in de ban van een mogelijke fusie tussen Jumbo-Visma...

Ex-ploegleider Brian Holm over fusiegesprekken: ‘Movistar en Ineos hebben het ook gedaan’

Het blijft muisstil in het kamp van Jumbo-Visma en Soudal Quick-Step, sinds zondagavond bekend...

Thibau Nys wil komende crosswinter aansluiting maken met de top en rijdt in 2024 wellicht Giro of Vuelta

Het wegseizoen loopt stilaan op zijn einde en dus mogen we ons opmaken voor...