Opvallend: volledige top 10 van de Giro aan de start in Vuelta

De Vuelta lijkt over een zeer sterk deelnemersveld te gaan beschikken. Opvallende statistiek!

Giro dÕItalia 2022 stage 21 ITT

De Vuelta wordt toch een beetje gezien als 'de derde grote ronde'. Qua plaats op de kalender, als laatste van de drie, is dat evident. Maar qua deelnemersveld is dat zeker deze editie nog maar de vraag. Zo ziet het ernaar uit dat de volledige top 10 van de Giro vrijdag aan de start verschijnt in Utrecht.

Girowinnaar Jai Hindley zal ook in Spanje namens BORA-hansgrohe voor de zege proberen te gaan. Ook de rest van het podium, Richard Carapaz en Mikel Landa, zijn al officieel door hun ploeg bevestigd als deelnemer. Nummer vier van het algemeen klassement Vincenzo Nibali is bezig aan een afscheidstoernee en had de Vuelta al lang op z'n lijst staan.

Daarnaast zullen ook Emanuel Buchmann (zevende, BORA-hansgrohe) en Juan Pedro Lopez (tiende, Trek-Segafredo) sowieso aan de start verschijnen. Voor Pello Bilbao, Jan Hirt, Domenico Pozzovivo en Hugh Carthy geldt dat het nog niet honderd procent zeker is dat ze starten in Utrecht, maar ze staan wel op de voorlopige deelnemerslijst.

De nummer 11 van de Giro, Alejandro Valverde, zal uiteraard ook acte de presence geven in 'zijn' Vuelta. Valverde is bezig aan zijn laatste profjaar.

Tourklanten

Behalve de volledige top 10 uit de Giro rijden er ook nog enkele grote namen uit de Tour mee. Allereerst natuurlijk de onfortuinlijke Primoz Roglic, die zijn vierde Vuelta-zege op rij probeert te boeken. Maar ook Nairo Quintana, zesde in de Tour, zal starten namens Arkea-Samsic.

Nederlanders en Evenepoel

Nederland stuurt de nummers 17, 18 en 20 van de Giro naar de Vuelta. Respectievelijk Wilco Kelderman, Thymen Arensman en Sam Oomen. Die eerste twee hebben al aangegeven voor een goed klassement te willen gaan. Maar België heeft daarvoor toch een betere troef in handen: Remco Evenpoel. De jonge Belg wil zelf niets weten van een favorietenrol, maar wie de concurrentie in San Sebastian zo oprolt is dat natuurlijk wel degelijk.

Vuelta a España
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022