Lefevere: 'Waarom moeten renners per se vrouw en kinderen op bezoek hebben?'

Patrick Lefevere wil paal en perk stellen aan een snel ontstane gewoonte in de koers: partners en kinderen op bezoek. Hij legt uit waarom.

Tour de France 2022 stage 15

Patrick Lefevere is er nooit te beroerd voor de knuppel in het hoenderhok te gooien en ook deze keer doet hij dat in zijn wekelijkse column voor de Vlaamse krant Het Nieuwsblad. De Belgische ploegbaas stelt de recent ontstane gewoonte dat de partners en kinderen van renners ten tonele verschijnen bij koersen - grote rondes in het bijzonder - aan de kaak.

Naar aanleiding van de coronabesmetting van ploegleider Klaas Lodewyck scherpte hij het beleid binnen de ploeg in ieder geval al aan voor deze Vuelta.

"Ik heb vrijdag een tamelijk scherpe speech gegeven op de bus. Ik maak me er niet populair mee, maar moeten renners per se hun vrouw en kinderen op bezoek hebben in een grote ronde? Wout van Aert doet het, Jonas Vingegaard ook, maar dat zijn allemaal extra risicocontacten. Bij Klaas komt de besmetting van binnen de familie."

"De tijdgeest is ernaar om alles samen met de familie te beleven, maar eerlijk gezegd: is drie weken zonder echt onoverkomelijk? Wat mij betreft, blijft de ploeg in deze Vuelta zo veel mogelijk in isolatie. Het is stil op de bus als je zoiets zegt, maar ik had de indruk dat iedereen akkoord ging.'

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022