Parkoers
De Vuelta lijkt niet voornemens om te veel sprintersritten achter elkaar te leggen, want na de dag voor de snelle mannen is het in de veertiende etappe weer de beurt aan de klimmers. Toch belooft het geen hele zware dag te worden, want de eerste 130 kilometer zijn niet heel moeilijk.
Dat begint pas bij de slotklim, die opgedeeld kan worden in twee stukken. Het eerste stuk loopt voor 10,1 kilometer aan 5,5 procent. Het tweede deel is beduidend moeilijker met 8,5 kilometer aan 7,6 procent. Op een kleine vier kilometer van de meet ligt de zwaarste kilometer. Die loopt namelijk aan liefst 12,9 procent omhoog.
Kortom, als je daar al op de limiet zit dan kun je jezelf flink tegenkomen. Het is geen klim voor de niet-springveren, want de Sierra de la Pandera is - vooral naar het einde toe - behoorlijk onregelmatig, zoals je kunt zien in het profiel.
Profiel
Profiel slotklim
Tijd & TV
Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.17 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.44 uur.
Wielerhistorie
De Sierra de la Pandera heeft al de nodige mooie winnaars opgeleverd. De eerste renner die op die berg won, was Roberto Heras in 2002. Ook Alejandro Valverde heeft er mooie herinneringen liggen. In 2002 was hij er al bij, maar kwam hij er niet aan te pas. Een jaar later won hij wel.
In 2006 kende Andrey Kaschechkin er zijn hoogtijdag. De Kazach reed samen met zijn kopman en landgenoot Vinokourov naar de streep en kreeg de overwinning cadeau. Weer drie jaar later kende Damiano Cunego er zijn laatste stuiptrekkingen als wereldtopper. De Italiaan reed nog tot 2018 in het profpeloton, maar de dubbele etappeoverwinning in de Vuelta van 2009 was zijn laatste écht grote prestatie.
De laatste keer dat de Vuelta afreisde naar de Sierra de la Pandera was in 2017. Dat jaar ging Rafal Majka met de overwinning aan de haal. De Pool verwees Miguel Ángel López en Vincenzo Nibali naar plek twee en drie.
Trivia
De voet van de klim ligt in het plaatsje Jaén. In het wielrennen bekend als geboorteplaats van Manuel Beltrán en Javier Moreno, maar wereldwijd vooral befaamd om de productie van olijven en olijfolie. In de provincie Jaén wordt olijfolie ook wel het vloeibare goud genoemd.
Niet gek, want de provincie Jaén produceert liefst 25 procent van de wereldwijde olijfolie. In de provincie staan dan ook meer dan vijftien miljoen olijfbomen. Die zullen prominent in beeld verschijnen als de renners de olijfgaarden passeren.
Ook de cultuur is gewijd aan de inkomstenbron van de stad. Zo zijn er verschillende musea te vinden die gewijd zijn aan de olijvencultuur in Jaén en kun je je zelfs onderdompelen in een heuse olijvenspa.
- Beeld: ASO