Parkoers
Na de rustdag volgt voor de helft van het peloton nog een halve rustdag, want de 188,9 kilometer tussen Sanlúcar de Barrameda en Tomares zijn volledig vlak. Veel woorden maakt Escartín ook niet vuil aan deze rit. Enkel merkt hij op dat Matteo Trentin in 2017 wist te winnen in finishplaats Tomares.
Toch willen profieltjes van de Vuelta nog weleens vertekenen, want het hoogaangeschreven Flamme Rouge meldt dat er in de finale nog een hupje van anderhalve kilometer ligt.
De renners trekken wederom noordelijker. Hoewel ze van zee afrijden, kan de wind wellicht ook nog een rol gaan spelen. Hoe dan ook zal het warm zijn, want de gemiddelde temperatuur van Tomares ligt in juli en augustus op liefst 37 graden. In september is de gemiddelde temperatuur alsnog 32 graden. In startplaats Sanlúcar de Barrameda liggen die gemiddelde temperaturen een stuk lager.
Profiel
Tijd & TV
Je volgt de Tour op Eurosport, Sporza of, in het weekend, bij de NOS. Volgens het snelste tijdschema zijn de renners om 17.18 uur binnen. Verloopt de koers volgens het traagste tijdschema dan is de finish om 17.44 uur.
Wielerhistorie
De laatste jaren valt het mee, maar er was een tijd waarin sprinters van de C-garnituur met de sprintzeges aan de haal gingen. Met alle respect, maar jongens als Gianni Meersman, Jens Keukeleire en Jempy Drucker worden niet beschouwd als grote spurters.
Desondanks wisten ze sprints te winnen in Spanje. Ook Matteo Trentin, een steengoede renner maar geen pure sprinter, had zo’n jaar waarop het allemaal op zijn plek viel in de Vuelta. In de editie van 2017 won hij liefst vier etappes, waaronder eentje in Tomares, de finishplaats van de zestiende etappe. Al zaten daar niet enkel etappes in die eindigden in een sprint, want Trentin was dat jaar ook de beste in een halve bergetappe.
Trivia
Sanlúcar de Barrameda is de geboortegrond van Alonso Fernández de Lugo. Wie horen we u denken? Alonso Fernández de Lugo. In de zestiende eeuw een soldaat, veroveraar en avonturier. Hij zorgde ervoor dat La Palma en Tenerife in handen vielen van de Kroon van Castilië. Oftewel een deel van het Spaanse rijk.
Dat deed Fernández de Lugo niet door zo aardig te zijn. Een van zijn biografen schreef dat hij een mengeling was van een wrede en hebzuchtige veroveraar, maar tegelijkertijd iemand met het vermogen en gevoel om de wil op te leggen aan veroverde landen. Hij overleed in 1525 en ligt begraven in de kathedraal van La Laguna.
- Beeld: ASO