Oud-trainer Pogacar klapt uit school: 'Heb dit nog nooit gezien, hij blijft maar vet verbranden'

Tadej Pogacar was veruit de sterkste in de Giro. De Spaanse oud-trainer van Pogi doet een boekje open over wat de Sloveen fysiologisch nu tot zo'n goede wielrenner maakt.

pogacar in het roze

Tadej Pogacar heerste in de Giro. Tuurlijk, de concurrentie bestond niet uit de allerbeste klassementsrenners ter wereld; hopelijk gaan we die strijd in de Tour zien. Maar Pogi bewees wel weer wat voor bijzondere renner hij is. Dat blijkt ook wel uit wat de voormalige Spaanse hoofdcoach van zijn ploeg UAE over hem te zeggen heeft.

Op de website Rouleur deed de Spanjaard Iñigo San Milan, die nu bij voetbalclub Athletic Bilbao werkt, een poos geleden al een boekje open over de bijzondere fysiologische eigenschappen die Tadej Pogacar heeft. Dat zit 'm niet in de vaak aangehaalde VO2max van de Sloveen. Die is met 89 namelijk vergelijkbaar met bijvoorbeeld Egan Bernal, en ietsje lager dan de geschatte waarde van Jonas Vingegaard.

Efficiënt lichaam

"Maar wat we bij Tadej zien is dat hij maar vet blijft verbranden als hij op een hoge intensiteit rijdt. Andere renners moeten dan allang hun glycoceenvoorraad aanspreken. Zijn lichaam werkt enorm efficient en zet het lactaat (in Jip-en Janneketaal 'het zuur', red.) dat gevormd wordt om in mytochondriën."

Ingewikkelde kost! San Milan legt uit. "Profwielrenners hebben zo'n 500 gram glycoceen opgeslagen, dat hebben ze nodig voor de echt zware inspanningen. Tadej is dus in staat die te bewaren voor de momenten dat hij ze écht nodig heeft omdat hij door de efficiency van z'n lichaam de 'trage spiervezels' kan blijven aanspreken."

Giro d'Italia
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022