Vuelta van het slot: Roglic valt aan, Evenepoel kraakt en Carapaz wint

Veel mensen hadden de Vuelta-zege al aan Remco Evenepoel gegeven, maar Primoz Roglic denkt daar anders over!

La Vuelta ciclista a Espana 22-14

Met de Sierra de la Prandera als slotklim stond vandaag de eerste van twee 'Sierra-etappes' (morgen wacht de Sierra Nevada) op het programma in de Vuelta. Die Sierra de la Prandera is een onregelmatig beest met steile percentages.

Maar voor we daar waren was het een hele strijd om in de vlucht van de dag te zitten. Daardoor ontstond er een kopgroep met acht sterke renners, met onder andere Mads Pedersen, Alexey Lutsenko en de gedoodverfde winnaar Richard Carapaz.

Maar de voorsprong bleef redelijk binnen de perken en met een op de voorlaatste klim op kop beukende Robert Gesink in het peloton werd dat verschil alleen maar kleiner. Dat had Carapaz ook door, dus ging hij er nog voor de slotklim officieel begon vandoor.

Jumbo-Visma leek iets van plan, want Chris Harper nam het commando over en gaf 'm ook flink van jetje. Met de steile gedeeltes (15 procent) nog voor de boeg leek de groep der favorieten weer eens te gaan strijden voor de dagzege.

En dat gebeurde ook, want op 4 kilometer van de streep trok Roglic ten aanval. Evenepoel kraakte en moest naast Roglic ook Mas en anderen laten gaan. Op een (te) licht verzetje vocht hij zich omhoog - al herpakte hij zich iets naar het einde van de klim.

Ondertussen hield Carapaz knap stand en boekte hij met een miniem verschil (8 seconden) toch nog net z'n tweede ritzege voor de opstomende Miguel Angel Lopez en Primoz Roglic. Evenepoel kwam ook 46 seconden van de Sloveen binnen. Thymen Arensman finishte knap nog net voor Evenepoel.

Daguitslag en algemeen klassement (klik op GC)

Results powered by FirstCycling.com

Morgen is er dus een opnieuw een zware bergrit naar de Sierra Nevada. Een nog veel langere slotklim dan vandaag en een extra aspect: de hoogte. De aankomst ligt namelijk op 2500 meter hoogte.

Vuelta a España
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022