Pogacar laat weer in zijn kaarten kijken: 'Hitte is niet zo goed voor mij, Jumbo had naar de Granon de perfecte tactiek'

Tadej Pogacar leek schier onverslaanbaar in de Tour de France, maar Jonas Vingegaard bleek afgelopen zomer beter dan de Sloveen.

Tour de France 2022 stage 21

Nadat Pogacar de Tour de France van 2021 had gedomineerd, vertelde hij in de podcast van Geraint Thomas doodleuk dat hij beste zwakke plekken heeft. Namelijk langere beklimmingen en beklimmingen op grote hoogten. Bij Team Jumbo-Visma hebben ze naar die podcast geluisterd, want tijdens de Tour de France werd hij precies op die 'zwakke' plekken gepakt.

In de rit naar de Col du Granon ging de Nederlandse ploeg all-in. Uiteindelijk werd het alles, want op de Granon verloor Pogacar in vier kilometer liefst drie minuten. In het Sloveense MMC blikte hij nog eens terug op de Tour de France van dit jaar. En ook daarover vertelt Pogacar doodleuk wat hem parten gespeeld heeft.

"Hitte is niet zo goed voor mij", begint hij zijn verhaal. "Die dag was het bijna 35 graden. Op de Col du Galibier was alles nog in orde, maar ik vergat een drankje met hydraten te drinken. Ik voelde me goed, maar plots had ik geen energie meer, en niet genoeg drinken."

Toch beseft de alleskunner dat het beulswerk van Team Jumbo-Visma hem de das heeft omgedaan. "Hun tactiek was uitstekend. Ze waren allemaal honderd procent en verpletterden mij met hun aanvallen, vooral op het vlakke gedeelte tussen de Télégraphe en Galibier. Daarna probeerde ik zelf aan te vallen. Als ik nu terugkijk, denk ik dat er na de Galibier geen weg terug was. Ik heb al mijn superkrachten daar achtergelaten. Als ik mijn gegevens zie, heeft dat me op de Granon gesloopt."

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2022